Hlavní obsah

Kauza miliardových podvodů s mákem: Soud uložil 5 až 10 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za obří podvody při fiktivních obchodech s mákem, ořechovou směsí, rozinkami či kmínem soud uložil Marcele Stavjaníkové, jejímu manželovi Josefu Stavjaníkovi a zemědělci Josefu Pospíšilovi tresty od pěti do deseti let vězení. Podle středečního nepravomocného rozsudku vznikla škoda téměř 1,9 miliardy korun, kterou by měli nahradit poškozeným investorům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O nejvíc peněz přišla firma spojovaná s miliardářem Markem Čmejlou, obžalovaní v minulosti stejným způsobem okradli i miliardáře Karla Komárka. Proti rozhodnutí se mohou odvolat.

Stavjaníkovi a Pospíšil podle obžaloby v letech 2007 až 2010 vymysleli plán, který vedl k rychlému zbohatnutí. Sehnali bohaté investory, kterým slibovali obrovské zisky na obchodu s modrým mákem, kmínem nebo rozinkami. Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny.

Byznys fungoval na základě fiktivních faktur a dodacích listů. Investoři získávali část peněz zpět, aby podlehli zdání, že obchody dobře běží. Systém tak fungoval na principu takzvaného letadla a nakonec zkrachoval. Investoři do systému vložili přes tři miliardy korun, vznikla jim škoda zhruba 1,8 miliardy. Policie peníze zatím nenašla.

Pokračování dřívější trestné činnosti

Obžalovaní vinu odmítli. Výjimkou byl Pospíšil, který jako spolupracující obviněný svědčil proti ostatním. Čtvrtým obžalovaným v této kauze je advokát Jan Vrbenský, který byl zproštěn obžaloby z obřích podvodů. „Nebylo prokázáno, že by věděl nebo byl srozuměn s tím, že obchody, které probíhají, byly fiktivní,” vysvětlila ve středu předsedkyně trestního senátu Monika Křikavová. Soud mu však nepravomocně uložil 1,5roční podmínku za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Stavjaníkovi s Pospíšilem byli v minulosti pravomocně odsouzeni kvůli podobnému případu. Při podvodu s mákem zmizelo čtvrt miliardy korun. Obětí se tenkrát stal miliardář Komárek. Za hlavní pachatelku označila justice Stavjaníkovou, která si ve vězení odpykává osm let vězení. O tři roky nižší trest dostal Pospíšil, Stavjaníka justice potrestala podmínkou.

Tento verdikt ve středu soud zrušil a vynesl nad nimi tresty nové. Podle soudu totiž jde o pokračování dřívější trestné činnosti. Stavjaníková tak dostala deset let, Pospíšil sedm let a Stavjaník pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám