Hlavní obsah

Úžasná auta za skvělé ceny. Desítky lidí naletěly na výhodné inzeráty ze zahraničí

– Liberec
Právo, mip

Kriminalisté z Liberce zveřejnili v pátek fotografie několika lidí, které podezřívají z podvodů s ojetými auty na internetu. Policie v kraji prověřuje čtyři případy, desítky dalších jsou po celé České republice.

Foto: Policie ČR

Policie hledá v souvislosti s případem tyto muže.

Článek

Jak fotografie získala a jak konkrétně s podvodnými nabídkami ojetých aut souvisí, zatím policie komentovat nechtěla. „Souvislost tu ale je a budeme rádi, když se nám ozvou lidé, kteří muže na fotografiích poznají,“ řekla Právu Ivana Baláková, mluvčí policie na Českolipsku.

Pouze obecně doplnila, že kriminalisté nyní sledují organizovanou skupinu pachatelů, která prostřednictvím inzerátů na internetu okrádá zájemce o koupi ojetých aut o nemalé peníze.

Při nápadném nepoměru kvality a ceny auta by se lidé měli mít velmi na pozoru.
mluvčí policie

Případem se zabývá liberecká kriminálka, neboť jedním z podvedených se stal také 43letý muž z Liberecka.

Vloni našel na internetovém bazarovém portálu nabídku prodeje Audi A6 za 151 400 korun (5600 eur) a zareagoval na ni. S prodejcem se domluvil na způsobu platby i doručení vozidla do místa jeho trvalého bydliště, které měla zajistit spediční služba.

„Podle instrukcí poslal peníze na účet, který byl veden u slovenské banky,“ popsala policejní mluvčí.

Následně mu údajný prodejce zaslal detailní informace související s uzavřenou smlouvou včetně ID zakázky, pod kterým prý může sledovat pohyb vozidla. A tady začaly problémy.

Foto: Policie ČR

„Když Liberečan nemohl transport svého vozidla na internetu dohledat, kontaktoval prodejce, ale ten ho ujišťoval, že je vše v pořádku. Nakonec se inzerenti odmlčeli úplně a muž se obrátil na policii,“ uvedla Baláková.

Fiktivní prodejci se vydávali za Němce a auta měli údajně vozit do České republiky právě z Německa.

„Komunikace probíhala pouze prostřednictvím e-mailů, ve kterých se podvodníci s poškozeným domlouvali velmi špatnou lámanou češtinou. Zjistili jsme, že stejnou zkušenost má více lidí,“ dodala Baláková.

Varování policie

Policisté v této souvislosti varují před podvodnými inzeráty s dobře vypadajícími vozy za cenu nižší, než je obvyklé na trhu.

„Při nápadném nepoměru kvality a ceny auta by se lidé měli mít spíše velmi na pozoru. Obecně pak platí, že pokud kupující nevidí auto a prodávajícího osobně, uzavírá rizikový obchod. Dobře vypadající vůz na fotografii a nízká cena jsou pro mnohé potenciální zájemce velkým lákadlem,“ zmínila policejní mluvčí.

Podvodníci si navíc vymýšlejí různé legendy o tom, proč je auto tak levné. „Vysvětlují to například tím, že se majitelé aut chtějí zbavit proto, aby si koupili nová auta na ekologické alternativní pohony,“ dodala Baláková.

Reklama

Výběr článků

Načítám