Hlavní obsah

V teniskách, džínách a bez přípravy. Mladíci v Jeseníkách volali o pomoc

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky

Tři mladíky ve věku 20 až 25 let, kteří ve středu vyrazili na přechod hřebenů Jeseníků, museli zachraňovat členové tamní horské služby ze silně zasněženého terénu Sedýlka pod Vřesovou studánkou. Mladíci sami zavolali dispečink horských záchranářů krátce před šestou hodinou večer. Vše se obešlo bez újmy na zdraví.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vyrazili ze Šeráku na Červenohorské sedlo. Zastihla je tma, byli vysílení, naštěstí měli telefon i signál. Zůstali u jednoho z turistických rozcestníků, takže jsme je nemuseli hledat,“ popsal situaci turistů David Spiler z Horské služby (HS) Jeseníky s tím, že se na místo ihned vypravili členové HS na terénních čtyřkolkách.

Místo, kde mladíci na záchranu čekali, bylo ovšem nedostupné i pro terénní techniku. „Museli jsme k nim dojet na lyžích a teprve tam jsme zjistili, že se vydali do terénu zcela bez jakéhokoli vybavení. Nejen že neměli lyže, ale vyšli si na hřebeny jen tak v džínách a obyčejných botách,“ uvedl Spiler a dodal, že byli vyčerpaní a naštěstí jen mírně podchlazení, takže je záchranáři ihned pěšky dopravili k vozidlům a odvezli do místa jejich ubytování.

Počasí se rychle mění

„Způsob, jakým se ti tři vydali na hřebeny, je zcela nezodpovědný. Je nutné, aby turisté dodržovali všechny zásady bezpečného pohybu v horách, jinak riskují ohrožení zdraví, či dokonce života,“ důrazně varoval návštěvníky hor náčelník jesenické HS Michal Klimeš.

V těchto dnech jsou podle něj i na turistických trasách veliké návěje sněhu a počasí se rychle mění. Platí tam navíc druhý stupeň lavinového nebezpečí. Na horách napadlo až 20 centimetrů sněhu, na východních svazích přibylo až 40 centimetrů.

„Často mohou turisty zastihnout i bouřky, takže plánování výletů musí být skutečně velice pečlivé,“ zdůrazňuje Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám