Hlavní obsah

Po bujaré pitce ubodal partnerku, soud mu snížil trest

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Na 10 let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci třiatřicetiletého invalidního důchodce a bezdomovce Tomáše Pivku, který letos v únoru ve stanu, či spíše plátěném přístřešku na jedné z ostravských hald poblíž Místecké ulice zavraždil partnerku, s níž tam žil.

Tomáš Pivko u Vrchního soudu v Olomouci Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Pivko ve svém odvolání k vrchnímu soudu požadoval snížení dvanáctiletého trestu, který mu koncem září uložil Krajský soud v Ostravě. Toho se také domohl. „Vrchní soud zrušil rozsudek krajského soudu a nově obžalovanému uložil trest deseti let ve věznici se zvýšenou ostrahou,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Za vraždou, k níž došlo 17. února v nočních hodinách, bylo dlouhodobé konfliktní soužití páru a významnou roli sehrál také alkohol. Tragédii totiž předcházelo bujaré popíjení. Muže pak údajně rozčílilo to, že žena chtěla pokračovat v pití, přestože se mu to v tu chvíli nelíbilo.

Vzala si víno a chtěla opustit stan. Muž v tu chvíli podle obžaloby vzal při hádce kuchyňský nůž a svou družku třikrát bodl. Jedna z ran zasáhla plíce a srdce. Žena na místě zemřela.

Bodl a šel spát

Obžalovaný, který nad tím, co učinil, projevil opakovaně lítost, se k činu přiznal již v přípravném řízení. „Vzal jsem nůž, který jsem měl u sebe, a jak byla v záklonu a chtěla ze stanu vyjít, jsem bodl,“ řekl.

Muž, který před lety přišel při nehodě o část pravé nohy a delší dobu již žil jako bezdomovec, nejprve po činu družku zatáhl zpátky do přístřešku, přikryl ji dekou a pokoušel se usnout. Když si uvědomil, že přítelkyně zemřela, sám došel do nejbližší restaurace, kde požádal servírku, aby zavolala policisty.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Tomáš Pivko se u vrchního soudu domáhal snížení trestu, který mu za vraždu přítelkyně uložil krajský soud.

Vrchní soud v Olomouci se podle Lichnovského neztotožnil se závěrem krajského soudu, že Pivko jednal zákeřně, což byla podle rozsudku hlavní přitěžující okolnost. „Podle znaleckého posudku jednal ve zlobném afektu, proto nelze k této přitěžující okolnosti přihlížet,“ konstatoval mluvčí.

Na straně obžalovaného podle něj vrchní soud přihlédl k polehčujícím okolnostem, mezi něž patří to, že jednal v silném rozrušení, napomáhal při objasnění případu, k činu se doznal a upřímně jej litoval. „Trest na samé spodní hranici je proto přiměřený a zákonný,“ dodal Lichnovský. Pivkovi hrozilo za vraždu 10 až 18 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Invalida vraždil ve stanu na ostravské haldě

Případ vraždy, která se odehrála ve stanovém přístřešku obývaném dvojicí bezdomovců na jedné z ostravských hald, posuzuje od pondělka Krajský soud v Ostravě....

Výběr článků

Načítám