Hlavní obsah

Lotyš, který v létě házel cihly po lidech, dostal rok vězení a bude vyhoštěn

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šestadvacetiletý Lotyš Vilnis Kozlovskis, který v létě pod vlivem drog vylezl na pražském Albertově na věž, odkud házel po kolemjdoucích cihly, dostal ve středu u Obvodního soudu pro Prahu 2 úhrnný dvanáctiměsíční trest. Šest měsíců z něj si už odseděl ve vazbě, zbývá mu tak půl roku. Poté ho čeká vyhoštění z České republiky na čtyři roky, které je také součástí trestu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vilnis Kozlovskis dostal zaházení cihel po lidech roční trestVideo: Novinky

 
Článek

Soud Kozlovskise potrestal za výtržnictví, násilí na úřední osobě, pokus o ublížení na zdraví a poškození cizí věci.

„Pan obžalovaný příčetný byl, věděl, s kým jedná,“ odmítl soudce Milan Rossi argumenty obhajoby, podle které Kozlovskis neměl moc ponětí, co se děje. „Během dne navíc intoxikace ustupovala, podle výpovědí svědků světlé chvilky začaly převažovat,“ dodal soudce.

Středeční rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž na věži v centru Prahy. Archivní videoVideo: Novinky

Kozlovskis vylezl počátkem června po osmnáct metrů dlouhém hromosvodu na střechu skladu Národního divadla na pražském Albertově. Když na místo přijeli přivolaní policisté, utekl před nimi na přilehlou věžičku. Z jejího cimbuří pak házel cihly na kolemjdoucí a také na zasahující policisty a hasiče.

Během svého pobytu na věži Lotyš odmítal výzvy policejních vyjednavačů, aby slezl dolů. Jeden ze zasahujících policistů u soudu už dříve vylíčil, že Kozlovskis mluvil o tom, že mu prý někdo vyhrožoval a že se chce vrátit domů. [celá zpráva]

Bludy předstíral

Kozlovskis podle policistů působil zmateně, oslovoval je jménem svého kamaráda, tvrdil jim, že čeká na draka, a také si povídal s cihlou.

Podle soudní znalkyně, která ve středu u soudu vypovídala, ale Kozlovskis má tendenci k manipulaci s lidmi a snaží se předstírat narušení psychických funkcí. Bludy ani halucinacemi podle ní netrpěl, protože ty jsou podle ní trvalé a jakmile se rozjedou, tak už nepřejdou.

Mladý Lotyš dříve vypověděl, že přijel do Čech za prací, tu se mu ale prý kvůli jazykové bariéře nepodařilo sehnat.

BEZ KOMENTÁŘE: Muže na věžičce skladu Národního divadla zpacifikovala zásahová jednotkaVideo: Novinky

Zoufalého Kozlovskise prý přepadaly myšlenky na sebevraždu, neměl prostředky ani na cestu domů. Sedl si prý na nádraží a brečel, když k němu přistoupila neznámá dívka a předala mu balíček s tím, že se mu uleví. Místo toho ale prý přišel strach a panika a v tomto stavu se dostal až na střechu skladu Národního divadla. Později testy ukázaly přítomnost THC a pervitinu v Lotyšově krvi.

Původně Kozlovskisovi hrozilo až šest let ve vězení. Soud mu také uložil povinnost zaplatit pojišťovně, hasičům a Národnímu divadlu škodu v celkové výši 34 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám