Hlavní obsah

Čekal na draka a mluvil s cihlou, vylíčil svědek u soudu počínání vrhače kamenů

Novinky, bad
Praha

Koukal se na cihlu a něco jí říkal, tak líčil ve čtvrtek před soudem policista chování Lotyše Vasilise Kozlovskise z letošního jara. Šestadvacetiletý cizinec stojí před Obvodním soudem pro Prahu 2 kvůli incidentu, kdy z věže skladu Národního divadla ve Viničné ulici v Praze házel po kolemjdoucích cihly. Podle soudní znalkyně měl v sobě mladík metamfetaminy.

Foto: Novinky

Eskorta přivádí Vasilise Kozlovskise k soudu

Článek

Kozlovskis vylezl počátkem června po osmnáct metrů dlouhém hromosvodu na střechu skladu Národního divadla na pražském Albertově. Když na místo přijeli přivolaní policisté, utekl před nimi na přilehlou věžičku. Z jejího cimbuří pak házel cihly na kolemjdoucí a i na zasahující policisty a hasiče.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž na věži v centru Prahy. Archivní videoVideo: Novinky

Během svého pobytu na věži Lotyš odmítal výzvy policejních vyjednavačů, aby slezl dolu.

„Říkal, že se chce vrátit domů, někdo mu tady měl vyhrožovat a nějaký Ivan mu prý dlužil peníze,“ vypověděl jeden z prvních policistů na místě Alexandr Berezněv.

Čekal na draka

Podle policistů Kozlovskis působil zmateně, oslovoval je jménem svého kamaráda a mimo jiné prohlásil, že na věži čeká, až přiletí drak. V jednu chvíli také s jednou z cihel komunikoval. „Držel ji v ruce, koukal se na ní a něco jí říkal,“ uvedl Berezněv.

Podle policisty byl Kozlovskis pod vlivem návykové látky, když ale hlavní opojení ustoupilo, dostal Kozlovskis strach z věže slézt.

Podle soudní znalkyně z oboru toxikologie měl Lotyš v sobě kanabinoidy a metamfetamin. „Jeho chování odpovídalo tomu, že požil ty amfetaminy,“ uvedla znalkyně.

Policisté Kozlovskise po patnácti hodinách na věži zpacifikovali taserem a předali do péče lékařům.

BEZ KOMENTÁŘE: Muže na věžičce skladu Národního divadla zpacifikovala zásahová jednotkaVideo: Novinky

Lotyš později vypověděl, že přijel do Čech za prací, tu se mu ale prý kvůli jazykové bariéře nepodařilo sehnat. Zoufalého Kozlovskise prý přepadaly myšlenky na sebevraždu, neměl prostředky ani na cestu domů. Sedl si prý na nádraží a brečel, když k němu přistoupila neznámá dívka a předala mu balíček s tím, že se mu uleví.

Místo úlevy se prý ale dostavil strach a panika a bloumal městem, až narazil na budovu skladu Národního divadla. Nechápal údajně, co se s ním děje, ale nechtěl prý nikomu ublížit.

V září byl Kozlovskis obžalován z násilí proti úřední osobě, poškození cizí věci, výtržnictví a z pokusu ublížení na zdraví, za což mu hrozí až šestileté vězení.

Jednání bylo kvůli omluvě soudní znalkyně z oboru psychiatrie odročeno na konec listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám