Hlavní obsah

Ženu bil jako psa a nutil ji ležet v řece, dostal sedm let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal v úterý na sedm let do vězení Patrika Přívaru z Jihlavy za týrání partnerky. Státní zástupce jeho chování přirovnal ke středověkému mučení, protože dlouhé měsíce bil a napadal svoji o dva roky mladší družku. Kromě facek a nadávek ji mimo jiné zbičoval kabelem od nabíječky, zlomil jí žebra a nos a nakonec po jedné z prudkých hádek ji donutil lehnout nahou do ledové řeky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Patrik Přívara před soudem týrání popřel.

Článek

„Pro poškozenou to byly mučivé útrapy, jednáním poškozeného u ní vznikla posttraumatická stresová porucha,“ prohlásila předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová. Ještě expresivněji popsal Přívarovo řádění státní zástupce. „Násilí vůči ženě se může dopustit jen značně mravně pokleslý jedinec. Z poškozené si udělal fackovacího panáka a vyléval si na ní své emoce. Řezal ji jako psa,“ nebral si servítky.

Přívaru a jeho družku spojoval zájem o pervitin. Ona byla drogová dealerka, on závislý. Jejich vztah měl k idylce daleko. Od jara loňského roku začal muž svou přítelkyni bít a nutil ji, aby se přiznala, „co proti němu kuje“. Četnost napadání se postupně zvyšovala a nakonec už bití a urážky byly takřka na denním pořádku.

Očekáváme, že přehodnotí svůj vztah k drogám a změní své chování.
soudkyně

Vše vyvrcholilo loni v říjnu. „Obžalovaný svou družku napadl, sešlehal kabelem od nabíječky a pak ji pod pohrůžkou nožem táhl k řece. Tam ji donutil svléknout se, naházel jí věci do vody a žena pak musela ležet asi 20 minut nahá ve vodě. Když jí nakonec zavolal sám pomoc, byla podchlazená na 34 stupňů, utrpěla několik zlomenin kostí v obličeji a měla po těle četné podlitiny,“ upozornil státní zástupce.

Žádné polehčující okolnosti

Přívara se bránil tím, že vztah byl „prostě Itálie“. „Toho, co jsem udělal, lituji, nepřemýšlel jsem nad tím, bylo to vyústění našich konfliktů, zatáhla mě do svých dluhů, okradla mě, otce i mou babičku. Ale není pravda, že bych ji napadal denně, ani do vody jsem ji nenutil lézt, řekl jsem jí jen, aby se tam zchladila,“ hájil se obžalovaný.

Senát nevyhověl státnímu zástupci, který chtěl trest pro Přívaru i za týrání osoby žijící ve společném obydlí. „Jejich vztah byl sice partnerský, ale s výhradami. Přežívali kdekoli, u kamarádů, na ulici, pak i u otce obžalovaného. Nebylo to ale společné obydlí,“ vysvětlila Bartošová.

„Pro obžalovaného nejsou žádné polehčující okolnosti. Poprvé půjde do takto dlouhodobého trestu, očekáváme, že přehodnotí svůj vztah k drogám a změní své chování,“ dodala Bartošová. Muži hrozilo až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám