Hlavní obsah

Muž na Jihlavsku podpálil auto, dostal dvacet let

– Jihlavsko • Aktualizováno

Krajský soud v Brně podruhé odsoudil Roberta Lichtenberka na 20 let odnětí svobody za pokus o vraždu, vydírání a poškození cizí věci. Muž v Brtnici na Jihlavsku podpálil auto u domu, ve kterém v tu dobu spalo šest osob. Rozsudek není pravomocný.

Foto: HZS ZK

Ilustrační foto

Článek

Stejný trest uložil krajský soud Robertu Lichtenberkovi už loni. Olomoucký vrchní soud ale případ brněnskému soudu vrátil zpět k novému projednání. Krajský soud poté hledal nové důkazy, např. od meteorologů zjistil, jaké bylo v den útoku počasí, také si opatřil znalecký posudek v oboru požární ochrany.

Útok se odehrál na jaře 2014 před domem Lichtenberkovy bývalé přítelkyně. Ta v domě spala s dítětem, partnerem a s dalšími příbuznými. Plameny vůz kompletně zničily. Duchapřítomná sousedka naštěstí stihla přivolat hasiče dříve, než mohl požár zasáhnout i dům.

Lichtenberk se k činu přiznal a projevil lítost. Svoje jednání zdůvodnil tím, že se snažil přesvědčit svou bývalou partnerku, aby s ním komunikovala a obnovila jejich vztah. Popřel, že by měl v úmyslu někoho zabít.

Soudce: K požáru domu mohlo za jiných okolností dojít

Odsouzený muž polil auto pěti litry směsi benzínu, nafty a ředidla. Díky směru větru a brzkému příjezdu hasičů se ale oheň nemohl rozšířit i na dům. Soudce Miloš Žďárský ale zdůraznil, že kdyby tehdy vítr vál jiným směrem, k přenesení požáru na dům dojít mohlo.

„Zahoření domu bylo – s ohledem na závěry znalce – zcela reálné,” uvedl Žďárský. Podle něj si Lichtenberk musel být vědom toho, že za jiných okolností mohli obyvatelé domu přijít o život.

Lichtenberk je recidivista, v minulosti si již odpykával nižší postih za podvod a zpronevěru, k čemuž soud také přihlédl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám