Hlavní obsah

Bývalý advokát dostal osm let za zpronevěru šesti desítek miliónů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý advokát Miloš Vlasák, který v letech 2010 a 2012 zpronevěřil desítkám klientů prodávajících či kupujících nemovitosti přes šest desítek miliónů z advokátní úschovy, byl v úterý Městským soudem v Praze uznán vinným ze zvlášť závažné zpronevěry. Dostal trest odnětí svobody na osm let ve věznici s ostrahou. Rozsudek není pravomocný.

Článek

Kromě toho mu soud vyměřil zákaz činnosti advokáta a nakládání s financemi druhých na deset let a nařídil protidrogové ochranné léčení. Vlasák dlouhodobě užívá pervitin.

Soud zároveň rozhodl o zabrání tří bytů a jednoho nebytového prostoru, které Vlasák převedl na svého bratra. Obhajoba si ponechala lhůtu na odvolání.

Dvě hodiny čtení jmen poškozených a škod

Výčet jmen poškozených a škod, které jim Vlasák způsobil, zabírá v rozsudku dvě desítky stran, soudkyně rozsudek četla bez přestávky dvě hodiny.

Nejvíce poškozených (56) bylo klienty společnosti Reality 21, se kterou měl advokát uzavřenou smlouvu na poskytování právních služeb. Peníze z úchovy jim byly Vlasákem zpronevěřeny postupně od února do srpna 2012.

Jak uvedla obžaloba, a soud její vylíčení skutkové podstaty považuje za nezvratné, Vlasák ještě coby advokát s penězi klientů hrál „letadlo“, kdy část financí používal k uhrazení starších úschov z prodejů bytů a domů a část používal k vlastním útratám.

Přišel o všechno, brzy nato zemřel

Nejčastěji neodvedl za klienty daň z převodu nemovitosti, což jsou částky v desítkách až stovkách tisíc. V několika případech si ale ponechal mnohamiliónové sumy, které kupující do jeho úschovy poslali a byly určeny prodávajícím.

V jednom případě šlo dokonce o osm miliónů korun za dům, přičemž poškozený krátce nato zemřel. V dalším zase Vlasák utratil polovinu z prodeje bytu, tedy přes milión. V dalším si zase ponechal 205 tisíc eur (asi 5,5 miliónu Kč). Ve dvou situacích zpronevěřil peníze naopak kupujícím – ti peníze poslali do úschovy, ale z prodeje sešlo a Vlasák už peníze nevrátil.

Dalších dvanáct poškozených byli klienti jiných společností nebo šlo o firmy. První prokázané zpronevěry se dopustil už v roce 2010, kdy klientovi nezaplatil milión a nezaplatil daň z převodu nemovitosti.

Je uživatelem pervitinu, trpěl škodlivým hráčstvím. Zvýšilo se mu sebevědomí, snížila se soudnost.
psychiatr Vlastimil Tichý

Zůstatek: 131 a 124 Kč

Když v roce 2012 spadla klec, na účtech Vlasákových advokátních úschov zbývalo 131 Kč, respektive 124 Kč. Poškozeným má sice nahradit to, co zpronevěřil, a částky jsou exekučním titulem, ale je zřejmé, že nemá reálně z čeho.

Soudkyně Marie Marková v závěrečném zdůvodnění uvedla, že trestní senát nepovažoval za podstatné to, že v pondělí při čtení revizních psychologických a psychiatrických posudků obžalovaný vyjádřil lítost.

Obhajoba se snažila apelovat na to, že Vlasák má partnerku, která na něho dohlíží, malé dítě, a že se část zpronevěřených peněz snažil nahrazovat a že věznice není nejlepší místo pro resocializaci.

Morální podíl nese i realitka

Soudkyně Marková zdůraznila, že určitý morální podíl na zpronevěrách měli i pracovníci realitky, ale jak dodala, „tam, kde není žalobce, není ani soudce“.

Předchozí trestní řízení představitele a makléře společnosti Reality 21 z podílu na zpronevěrách vyvinilo, státní zástupce neuvažuje, že by ho tímto směrem znovu otevřel. Ve věci ale běží občanské řízení, kde se již poškození vůči Reality 21 u soudu domohli exekučního titulu.

Nesvéprávnost kvůli drogám?

„V době páchání trestné činnosti obžalovaný Vlasák netrpěl duševní poruchou, intelekt má nadprůměrný, emočně je však nestabilní. Je uživatelem pervitinu, trpěl škodlivým hráčstvím. Zvýšilo se mu sebevědomí, snížila se soudnost. Nebyly zaznamenány žádné znaky psychopatie,“ konstatoval v pondělí soudní znalec z oboru psychiatr Vlastimil Tichý, z jehož posudku soud vycházel.

Předchozí posudek od jiného znalce naznačoval, že Vlasák nemusel být za své chování právě kvůli drogám a tomu, že byl ve stresu například z úmrtí otce, úplně odpovědný. K němu soud nepřihlédl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám