Hlavní obsah

Soud potvrdil Nečesanému za pokus o vraždu kadeřnice 13 let vězení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Marek Bádal

Lukáš Nečesaný (24) půjde za pokus o vraždu kadeřnice do vězení. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl jeho odvolání a potvrdil tím třináctiletý trest, který mu letos vyměřil hradecký soud. Podle odvolacího soudu svědčí pro jeho vinu dostatek důkazů. Rozhodnutí je pravomocné. Nečesaný bude muset nastoupit do vězení, prohlásil ale, že si určitě podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vyjádření Lukáše Nečesaného k rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

„Důkazní situace se od minule nijak výrazně nezměnila ve prospěch obžalovaného, skoro naopak,“ prohlásil soudce Jiří Lněnička, který před dvěma lety odsoudil Nečesaného ke třinácti rokům vězení. Nečesaný si proti tehdejšímu rozsudku podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten verdikt zrušil a nařídil hradeckému soudu doplnit dokazování.

„Pokud by to první odsouzení bylo bez důkazů, Nejvyšší soud by obžalovaného mohl sám zprostit,“ podotkl soudce.

Jedním z hlavních důkazů byla výpověď samotné kadeřnice, která trpí v důsledku útoku amnézií. Podle soudu a znaleckých posudků ale výpadek paměti u kadeřnice nastal až po první ráně. A poslední, co si pamatuje, je právě návštěva Nečesaného u ní v kadeřnictví.

Dalším důležitým důkazem byly také pachové stopy, které zanechal na místě. Obhajoba tvrdila, že s nimi bylo manipulováno, to ale Lněnička odmítl. „Máme za to, že zpochybňování pachových stop není na místě. Pokud by došlo k přenosu pachových stop, pak by tam musela být pachová stopa i toho přenašeče,“ uvedl Lněnička.

Nečesaný při odchodu ze soudní síně neskrýval rozčarování. „Nechápu, já jsem pouhý svědek, který se přihlásil na policii. Neudělal jsem to, a za tím si stojím a budu si za tím stát,” řekl Nečesaný a dodal, že si určitě podá dovolání.

Lukáš Nečesaný ve středu u souduVideo: Novinky

Milenka kriminalisty

Ještě před začátkem jednání požádal jeden z dvojice advokátů Nečesaného o odročení jednání. Hlavní vyšetřovatel totiž údajně přiznal své milence, že Nečesaný je nevinný a kauza je politicky vykonstruovaná.

Mladá žena tvrdí, že byla milenkou kriminalisty v době, kdy ten v jiném případu stíhal jejího manžela. Žena prý uvedla, že jí vyšetřovatel sdělil, že „Nečesaný to neudělal, že je to jiná hra a že v tom je politika, protože jde o jeho otce”. „Je to důležité pro objektivitu celého vyšetřování,“ myslí si advokát Nečesaného Oldřich Chudoba.

Soudce Lněnička však jeho návrh na odročení zamítl a později zamítl i obhajobou navrhovaný výslech této milenky, protože by byl podle něj zbytečný. „Svědectví, které se dozvěděla v posteli, nemůže přinést zásadní změny v důkazní situaci,“ dodal Lněnička.

Je prý dost důkazů

Obhájci Nečesaného ve svých závěrečných řečech především vytýkali nedostatky Krajského soudu v Hradci Králové, který již dvakrát Nečesaného uznal vinným z pokusu o vraždu. Důkazy podle Chudoby hodnotil selektivně v Nečesaného neprospěch a naopak důkazy svědčící ve prospěch obžalovaného prý bagatelizoval a účelově měnil obsah některých důkazů.

Podle státní zástupkyně je na místě odmítnout veškerou argumentaci obžalovaného a jeho obhájců, protože hradecký soud shromáždil dostatečné množství důkazů, které do sebe zapadají, a logicky je zhodnotil.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný z vraždy Lukáš Nečesaný u Vrchního soudu v Praze.

„Celá záležitost mě velmi trápí, zasahuje mi do života už přes tři roky,“ uvedl ve své závěrečné řeči Nečesaný. „Poškozenou jsem nenapadl, neměl jsem k tomu důvod ani bych to neudělal. Nevím, kdo za tím stojí, kdo koho zná,“ dodal s tím, že věří, že bude dodržen zákon a bude rozhodnuto spravedlivě.

Nečesaný podle obžaloby napadl kadeřnici v únoru 2013 v podvečer v Hořicích na Jičínsku. Do kadeřnictví přišel krátce před zavírací dobou. V kadeřnictví měl přineseným polenem zaútočit šesti ranami na ženu, která zrovna zavírala, vzít jí z kabelky deset tisíc korun a odejít. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři.

Nečesaný už dříve přiznal, že v inkriminovanou dobu v kadeřnictví byl, zbytek je ale prý výmysl. Kadeřnice ho prý už nechtěla ostříhat, proto se otočil a odešel.

V případu se velmi angažuje otec Nečesaného Luděk Nečesaný, podle něhož jdou náklady na synovu obhajobu do miliónů.

Válková intervenovala

Krajský soud v Hradci Králové v lednu 2014 poslal Nečesaného za pokus o vraždu na šestnáct let do vězení. Vrchní soud v Praze ale tento rozsudek posléze v neveřejném zasedání zrušil a vrátil zpět k novému projednání. Hradecký soud ale mladíkovi uložil opět šestnáctiletý trest. V červenci téhož roku odvolací soud snížil Nečesanému trest na 13 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný z vraždy Lukáš Nečesaný u Vrchního soudu v Praze. Na snímku s manželkou.

V roce 2015 ale na základě intervence tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) Nejvyšší soud odsuzující rozsudek pro nedostatek důkazů zrušil. Případ tak opět putoval do Hradce Králové, kde napadená kadeřnice prohlásila, že Nečesaného poznala. Při původním hlavním líčení si nebyla jistá. Soud svůj odsuzující verdikt odůvodnil také pachovými a trasologickými stopami.

Trestní oznámení na detektivy

Nečesaného spoluvězeň z vazby Jiří Funda navíc vypověděl, že se jim údajně mladík na cele svěřil, že kadeřnici napadl, ale že má otec dobré právníky, kteří ho „z toho vysekají“. Obhajoba se snažila Fundovu věrohodnost napadnout, soud ale její námitku neuznal a Nečesanému opět vyměřil třináctileté vězení.

Luděk Nečesaný kvůli Fundově výpovědi podal na vyšetřovatele případu trestní oznámení. Tvrdí, že policisté získali Fundovu výpověď výměnou za protislužbu, což má dokazovat svědectví dalšího vězně Juraje Horvátha. Tomu se zase měl údajně Funda svěřit, že si vše vymyslel.

„Pan Funda je pro mě odporný lhář. Považuji ho za odporný polétající hmyz,“ prohlásil ve středu Nečesaný. Soudce Lněnička Fundovu výpověď označil za diskutabilní. „Svědectví osob z výkonu trestu nelze zpravidla brát vážně,” řekl Lněnička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám