Hlavní obsah

Případ Nečesaného považuje rodina i obhájci za nestandardní. Uvedli to na vlastní nestandardní tiskovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Královéhradecký soud by měl v pátek vynést rozsudek v ostře sledovaném procesu s třiadvacetiletým Lukášem Nečesaným. Toho obžaloba viní z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Na svolané tiskové konferenci jeho obhájci ve středu poukázali na vedení soudního řízení v neprospěch obžalovaného, jednostranné vedení důkazů a nestandardní vyšetřování.

Tisková konference obžalovaného Lukáše Nečesaného před pátečním vynesením rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Svolání tiskové konference ještě v průběhu trestního soudního řízení je nestandardní. Rodina jej zvolila jako poslední možné řešení před vynesením pátečního rozsudku. Zúčastnili se oba obhájci i politický aktivista John Bok ze Spolku Šalamoun.

„Tisková konference svolaná rodinou pana Nečesaného se může zdát svým způsobem nestandardní, musím ovšem zdůraznit, že nestandardní vyšetřování, nestandardní postup při hlavních líčeních samozřejmě vyžaduje i určité nestandardní kroky. Rodina činí obhajobu svého syna zcela veřejnou a chce tuto obhajobu a tento soudní proces dostat i pod veřejnou kontrolu,“ uvedl obhájce Lukáše Nečesaného Oldřich Chudoba.

Obhájci Nečesaného na dnešním svolání novinářů poukázali na poslední soudní líčení z 24. března, kdy Krajský hradecký soud zamítl návrhy dalších důkazů a hlavní líčení odročil na 1. dubna, kdy mají zaznít závěrečné návrhy a padnout rozsudek.

„My jsme navrhli další konkrétní důkazy, které souvisí s objasněním základních skutečností a všechny byly v pátek odmítnuty jako nadbytečné. Důkazy jsou opatřovány jednostranně, a to pouze v neprospěch Lukáše Nečesaného. Soud uzavírá případ, aniž by prokazoval další důkazy,“ doplnil Chudoba.

Právníci kritizují výpověď spoluvězně jako korunního svědka

Obžalovaný Lukáš Nečesaný se měl svěřit svým spoluvězňům, že 53letou kadeřnici v roce 2013 skutečně napadl. Vyplývá to z výpovědi, kterou četl ve čtvrtek 24. března soudce Krajského soudu v Hradci Králové. Nečesaný toto tvrzení odmítá.

Obžalovaného spoluvězně dokonce předvolali k soudu jako klíčového svědka. S tímto důkazem právníci obžalovaného ostře nesouhlasí. Postup soudu a státního zástupce, co se týče uvedení nových svědků v kauze, dvojice Nečesaného obhájců znovu ostře zkritizovala a spoluvězně klienta označila za nevěrohodného.

„V tomto případě je zřejmé, že soud převzal iniciativu státního zastupitelství a veškeré důkazy, které jsou, provádí tím způsobem, aby byla za každou cenu prokázána vina Lukáše Nečesaného,“ zopakoval dnes novinářům druhý obhájce Petr Dítě.

Otec obžalovaného Luděk Nečesaný navíc uvedl, že zvažuje trestní oznámení na státní zástupkyni kvůli tomu, že úřední záznamy předložila soudu až nyní.

Obžalovaného se na tiskové konferenci zastal také aktivista John Bok ze Spolku Šalamoun. „Není možné, aby policie běhala po věznici a sháněla nějakého svědka,“ uvedl.

Soud Nečesaného původně poslal na 16 let do vězení, vrchní soud trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud loni v květnu původní verdikt zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Královéhradecký krajský soud se případem začal znovu zabývat loni v září.

Napadená kadeřnice Nečesaného u soudu nově označila za útočníka, předtím si nebyla zcela jistá. Nečesaný tvrdí, že žena musela být napadena až po jeho odchodu. Před soudem vinu znovu odmítl. Obžaloba uvádí, že se pokus o vraždu stal v únoru 2013 v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Život jí zachránili lékaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám