Hlavní obsah

Nečesaný se spoluvězňům přiznal, že kadeřnici napadl, zaznělo u soudu

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové
Aktualizováno

Obžalovaný Lukáš Nečesaný se měl svěřit svým spoluvězňům, že 53letou kadeřnici v roce 2013 skutečně napadl. Vyplývá to z výpovědi, kterou četl ve čtvrtek soudce Krajského soudu v Hradci Králové. Nečesaný dostal původně 16 a následně 13 let. Ke krajskému soudu se případ vrátil po zásahu Nejvyššího soudu, který rozsudky zrušil. Krajský soud nakonec ve čtvrtek líčení odročil.

BEZ KOMENTÁŘE: Nečesaný opět u souduVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Soudce Jiří Vacek, jenž Nečesaného kauzu šetří od začátku, četl nové výpovědi spoluvězňů. Ti jsou z jeho propuštění z vězení rozhořčeni a shodně vypovídali, že jim mladík na cele sdělil, že kadeřnici napadl, že bere drogy a také peníze z otcova trezoru. Někteří vyjádřili ochotu svědčit, jeden z obavy o život výpověď před soudem odmítl.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lukáš Nečesaný ve čtvrtek u soudu

„Říkal, že baba ho nas..., protože ho snad nechtěla ostříhat. Otec ale má dobrého advokáta, a tak to na někoho navléknou. Pak jsem se dověděl, že je venku z vězení. Připadlo mi to nespravedlivé, když já sedím za vraždu 25 let,“ napsal soudu jeden ze spoluvězňů Nečesaného, který ve čtvrtek u soudu svědčil i osobně.

Klíčový svědek

Tento spoluvězeň Nečesaného se nakonec stal klíčovým svědkem obžaloby a u soudu stanul v 11 hodin. Muže odsouzeného na 25 let za vraždu přivedla ozbrojená eskorta. „Nečesaný mi řekl, že neví, proč to udělal, a záhy na něm bylo vidět, že to říci nechtěl. Jeho otec prý má nejlepší advokáty, kteří ho z toho dostanou. Samotný Nečesaný mi připadal jako agresivní a impulzivní,“ vypověděl vězeň, jemuž policie, jak řekl na dotaz soudu, za svědectví nic neslíbila.

Podobně vypovídal i druhý ze soudem předvolaných vězňů, jemuž se měl první svěřit. „Svěřujeme se a není důvod, aby lhal. S Nečesaným měl prý bližší vztah. Řekl mi, že kadeřnice Nečesaného odmítla, on chytl nerva a seřezal ji,“ reprodukoval u soudu vězeň slova kamaráda spoluvězně.

Kritika advokátů

Postup soudu a státního zástupce, co se týče uvedení nových svědků, dvojice Nečesaného advokátů ostře zkritizovala. Soud podle nich nedal obhajobě šanci připravit se na svědectví, která dosud ve skoro tříletém procesu nebyla použita.

„Nově použité důkazy obžaloby, která se týkala výpovědi vězňů, představují krácení práv klienta. Obhajoba neměla čas se připravit a reagovat,“ kontrovali obhájci.

Svědek: Kadeřnice ho nepoznala

Jejich svědek ve čtvrtek reprodukoval tři roky starý rozhovor s kadeřnicí, která údajně útočníka nepoznala.

„Do toho kadeřnictví chodím často. Zaslechl jsem v rozhovoru mezi ženami jméno Nečesaný. Kadeřnice mi potom během stříhání řekla, že ho nepoznala a že jí to řekla policie,“ vypověděl svědek.

Soud nakonec na návrh obhajoby líčení odročil na 1. dubna.

Nečesaného poslal královéhradecký soud v lednu 2014 zprvu na šestnáct let do vězení za pokus o vraždu. Vrchní soud v březnu téhož roku kauzu vrátil zpět, avšak krajský soud názor nezměnil. Tři roky z původního trestu nakonec Nečesanému slevil pražský vrchní soud.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lukáč Nečesaný s přítelkyní

Do případu zasáhl Nejvyšší soud

Obrat nastal v květnu 2015, kdy na intervenci tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) pro porušení zákona brněnský Nejvyšší soud předchozí rozsudky zrušil a Nečesaného propustil z vězení. Věc se vrátila zpět do Hradce Králové k novému projednání.

Obnovený proces s Nečesaným začal loni v září opět u královéhradeckého krajského soudu, kde napadená kadeřnice zopakovala, že ji napadl Nečesaný. Soud si vyžádal posudek znalce týkající se stavu paměti oběti.

Podle obžaloby se pokus o vraždu stal 21. února 2013 v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Žena utrpěla poranění mozku. Život jí zachránili lékaři.

Kauza Nečesaný představuje bezprecedentní případ v historii české justice, kdy soud vyšší instance propustí na svobodu předtím několikrát odsouzeného člověka za násilný trestný čin. Roli v případu hraje Lukášův otec Luděk Nečesaný, který nešetřil na advokátech a synově kauze se intenzívně věnuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám