Hlavní obsah

Nečesaný opět dostal za napadení kadeřnice 13 let vězení

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Krajský soud v Hradci Králové v pátek opět poslal na 13 let do vězení Lukáše Nečesaného, který před soudem stanul kvůli napadení kadeřnice v roce 2013. Navíc má zaplatit škodu 339 tisíc korun. Případ soud už jednou projednával a Nečesaného odsoudil na 13 let. Nejvyšší soud verdikt zrušil a Nečesaný byl z vězení propuštěn.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lukáš Nečesaný s manželkou po vyhlášení rozsudku

Článek

Soud v pátek vyslyšel návrh žalobce, který žádal právě 13 let vězení za pokus o vraždu.

„Vycházeli jsme z výpovědi poškozené i výpovědi Jiřího Fundy, ač se to někomu libí, nebo nelíbí, a dalších důkazů,“ odůvodnil tvrdý verdikt soudce Jiří Vacek, podle něhož Nečesaný ženu přepadl s úmyslem opatřit si peníze.

Roli v dvouletém případu sehrála právě výpověď spoluvězně Fundy předložená na poslední chvíli nečekaně obžalobou.

Důkaz o vině chybí, trvá na svém obhajoba

Rozsudek doposud nenabyl právní moci. Obhajoba se odvolala. Státní zástupkyně navrhla vazbu z důvodu možného útěku obžalovaného. Nečesaného příznivci po jejích slovech s hlukem opustili soudní síň. „Nikam neuteču, mám doma manželku a malé dítě,“ oponoval Nečesaný. Soud nakonec vazební návrh zamítl.

„Soud je vázán názorem Nejvyššího soudu a musí provést všechny stanovené úkony, což se nestalo. Nebyly předloženy důkazy viny, a proto žádám o úplné zproštění obžaloby,“ prohlásil advokát Oldřich Chudoba. Práva klienta byla podle advokátů postojem soudu a obžaloby zkrácena. Soud už před tím obhajoba označila spíše za prodlouženou ruku obžaloby.

Zasáhl Nejvyšší soud

Královéhradecký soud v lednu 2014 zprvu vynesl za pokus o vraždu verdikt 16 let do vězení. Vrchní soud v březnu téhož roku kauzu vrátil zpět, avšak krajský soud názor nezměnil. Tři roky z původního trestu nakonec Nečesanému slevil pražský vrchní soud.

Obrat nastal v květnu 2015, kdy na intervenci tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) pro porušení zákona brněnský Nejvyšší soud předchozí rozsudky zrušil a Nečesaného propustil z vězení. Věc se vrátila zpět do Hradce Králové k novému projednání. Důvodem byly výtky, že soud neměl k dispozici jediný pořádný důkaz, který by mladíka z činu usvědčoval.

BEZ KOMENTÁŘE: Nečesaný opět u souduVideo: Vladislav Prouza, Právo

Obnovený proces s Nečesaným začal loni v září opět u královéhradeckého krajského soudu, kde napadená kadeřnice řekla, že ji napadl Nečesaný. Předtím ale Nečesaného nepoznala. Soud si vyžádal posudek znalce, který se měl týkat stavu paměti oběti.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rodina Lukáše Nečesaného při vyhlašování rozsudku

Vypovídali spoluvězni

Ten u soudu řekl, že si oběť napadení nemusí vybavovat zcela přesně, nebyla u ní podle něj zachována epizodická paměť. Minulý týden u soudu vypovídali spoluvězni Nečesaného, kteří tvrdí, že jim na cele sdělil, že kadeřnici napadl.

Obhajoba se snažila věrohodnost jednoho ze vězňů napadnout, soud ale její námitku v pátek neuznal.

Podle obžaloby se pokus o vraždu stal 21. února 2013 v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Žena utrpěla poranění mozku. Život jí zachránili lékaři.

V případu se velmi výrazně angažuje Nečesaného rodina, je synem ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného, který přiznal, že náklady za synovu obhajobu jdou do miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám