Hlavní obsah

Státní zástupce podal obžalobu v druhé Rathově kauze. Jen předstírají práci, reagoval exhejtman

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jakub Bartosz

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) podalo v pátek obžalobu v kauze exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha v tzv. druhé části jeho případu, ve kterém byl nepravomocně odsouzen za korupci na 8,5 roku vězení. Tato část se týká zejména firem obviněných z manipulací s veřejnými zakázkami. Rath k obžalobě uvedl, že žalobci jen předstírají práci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

VSZ o postupu v kauze informovalo na svém webu. "Státní zástupce podal ke Krajskému soudu v Praze obžalobu na devět fyzických osob a osm právnických osob obviněných ze spáchání celkem osmi skutků," napsal v tiskové zprávě žalobce Jiří Pražák.

Mezi trestnými činy uvedenými v obžalobě je nejčastěji přijetí úplatku. Podrobnosti o jménech obžalovaných lidí a firem Pražák neuvedl.

"Žalují prakticky totéž, co je předmětem běžícího soudu. Nerozumím tomu, proč to nespojí. Předstírají práci a tváří se, že je to něco nového. Není," napsal ČTK Rath.

Veřejné zakázky na kraji

K obviněným podle dřívějších informací médií patří také největší česká stavební společnost Metrostav, která již dříve spojitost s kauzou odmítla.

Obvinění souvisejí s veřejnými zakázkami, které zadával Středočeský kraj a několik krajských nemocnic včetně středočeské záchranky.

Podle dřívějších informací médií kriminalisté firmy obvinili v říjnu 2013, vyšetřování ukončili loni na podzim.

Rathovi, který dostal za korupci 8,5 roku vězení, hrozí v případě další soudní dohry navýšení trestu až na dvanáct let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám