Hlavní obsah

Učitel z Kopřivnice měl ubodat ženu proto, že se chtěla rozvést

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravský krajský soud začal v pondělí řešit vraždu osmačtyřicetileté ženy z Kopřivnice, kterou měl vloni v září v bytě po slovní hádce ubodat její manžel. Jednapadesátiletý Aleš Čabla, který se vzápětí po svém činu pokusil o sebevraždu, pracoval jako učitel. Neunesl to, že se s ním jeho žena chce po 26letém manželství rozvést.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jednapadesátiletý učitel z Kopřivnice v pondělí dorazil k ostravskému soudu kvůli tomu, že měl zavraždit svou ženu.

Článek

Zároveň zjistil, že je mu manželka nevěrná s rodinným přítelem. Ke svému činu se přiznal, nejraději by vše vrátil zpět. Hrozí mu vězení od 10 do 18 let.

Před soud předstoupil zlomený muž, který se třásl, plakal a měl problémy se stabilitou. Soudkyni vysvětloval události, které jeho činu předcházely, i osudný nedělní večer 27. září.

„Když jsme se vloni v létě vrátili z dovolené z Rakouska, tak jsem zjistil, že je mi žena nevěrná. Dlouho nešla z odpolední vyjížďky na kole, bylo už jedenáct hodin, tak jsem ji šel hledat. Uviděl jsem ji, jak se vede za ruku s naším rodinným přítelem. Považoval jsem ho za svého nejlepšího kamaráda. Byl jsem z toho v šoku. Dva nebo tři dny jsem vůbec nebyl schopen mluvit,“ líčil před soudem Čabla.

Trápení držel v sobě

Poté muž, který v té době učil na kopřivnické praktické škole, nezvládal ani chodit do práce. Lékař mu napsal uklidňující léky, nakonec se vydal na 14 dnů ke své dospělé dceři do Třebíče, kam se pár měsíců předtím odstěhovala.

„Prášky moc nepomáhaly. Vím, že jsem udělal chybu, že jsem se nikomu s tím, co mě trápí, nesvěřil. Byl jsem jako tlakový hrnec, který nevypouští páru. Cítil jsem se Maruškou podvedený. Nechápal jsem, proč,“ popisoval dále roztřeseným hlasem Čabla.

Když se nakonec od dcery vrátil domů, měl pocit, že všechno bude jako dřív. „Jenže když jsem se vrátil v podvečer ze zahrady, tak mi žena řekla, že se chce rozvést a že si hledá bydlení. Umýval jsem zrovna nádobí i ten kuchyňský nůž. Nedokážu si vysvětlit, proč se pak stalo to, co se stalo. Pamatuji si pak až to, jak ležím na trávě před domem a také jednotku intenzivní péče, kde mi lékař pak řekl, co se stalo. Nevěřil jsem tomu,“ rozplakal se učitel.

Můj vnitřní soud je mnohem přísnější než ten váš
obžalovaný Aleš Čabla

Podle státního zástupce Davida Bartoše zasadil obžalovaný své ženě deset ran kuchyňským nožem. „Žena před ním ještě i se svými poraněními dokázala utéct z bytu a seběhnout sedm pater až dolů před dům. Tam svým zraněním podlehla,“ uvedl státní zástupce s tím, že muž s nožem v ruce svou ženu ven před dům pronásledoval. Venku pak volal o pomoc a nakonec se pokusil nožem o sebevraždu.

„Byli jsme šťastná rodina. Neměli jsme žádné velké spory či problémy. Vždy jsme vše uměli vyřešit. Měli jsme společné zájmy. Marušku jsem miloval a stále ji miluju. Byla moc hodná. Nikdy si neodpustím, co jsem udělal. Moc bych to chtěl vrátit, ale to bohužel nejde. Můj vnitřní soud je mnohem přísnější než ten váš,“ rozplakal se před soudem Čabla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám