Hlavní obsah

Rodinný gang Ukrajinců dostal za pašování cigaret dohromady 36 let vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výnosný rodinný byznys si udělala z pašování cigaret z Ukrajiny a Maďarska skupina Ukrajinců. Cigarety bez kolků končily u vietnamských trhovců v Ústí nad Labem a Karlových Varech. Celkem šestičlenná rodinná skupina způsobila na daních škodu téměř 30 miliónů korun. Brněnský krajský soud za to v pátek poslal dvě ženy a čtyři muže v součtu na 36 let do vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Alina Penkeová, Marija Zubová, Jurij Zub a Vasyl Zub

Článek

V čele skupiny stála Marija Zubová, jež si také vyslechla nejvyšší trest – 8 let. Její manžel Vasyl Zub si musí odpykat 7 let. Další z povedené rodinky, syn Jurij Zub půjde do vězení na 3 roky, dcera Alina Penkeová si odsedí 6 let a její manžel Oleksandr Penke o půl roku méně. Poslední člen skupiny Ivan Pop dostal 6,5 roku. Všichni si také vyslechli trest vyhoštění v různých délkách.

Všichni obžalovaní před soudem svou vinu odmítli. Zubová například tvrdila, že do Česka jezdila jen kvůli prodeji ojetých aut. Strážci zákona ji přitom dopadli společně se třemi dalšími členy rodiny ve dvou autech napěchovaných cigaretami.

Dovolená a svatba, žádné pašování

Vasyl Zub, který se hájil podobně, byl dopaden dříve, když s autem plným nekolkovaných cigaret havaroval. Obžalovaní přesto před soudem sveřepě tvrdili, že ve dnech, kdy měli vozit do Česka cigarety, byli zrovna na dovolené v Chorvatsku či na svatbě u příbuzných.

Rodinný gang vozil cigarety minimálně mezi lety 2013 až 2015. „Není tu žádná pochybnost o rozsáhlé trestné činnosti. Ve spise je celá řada telefonických odposlechů, které byly prováděny více než rok. Celníci je také dlouho sledovali. Soud je navíc přesvědčen, že těch dovozů mohlo být mnohem víc, stejně jako pašovaných cigaret,“ upozornil soudce Daniel Plšek.

Výběr článků

Načítám