Hlavní obsah

Českou stopu v kauze Panama Papers prověří policie

Právo, ČTK, kub

Českou stopu v kauze tzv. Panama Papers, který odhalil masivní obcházení daňových pravidel řady celosvětově známých státníků či celebrit, bude prověřovat česká policie i daňové úřady. Policejního prezidenta o to v pondělí požádal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Článek

Vítězslav Kapoun z Generálního finančního ředitelství řekl serveru Ihned.cz, že úřad se již obrátil na německé novináře, kteří data obdrželi od anonymního zdroje.

Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku založila právní firma Mossack Fonseca v daňových rájích stovky firem pro 283 Čechů.

Nejčastěji Češi schovávají své firmy na Seychely, následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, pacifický ostrov Niue, Panama nebo ostrov Samoa, uvedla za České centrum pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová.

Zakládání tzv. offshore firem, tedy společností umístěných v daňových rájích, není samo o sobě nelegální, může ale sloužit k praní špinavých peněz a vyhýbání se daňové povinnosti.

Z firem se sídlem v uvedených destinacích jsou pro české vyšetřovatele informace v rámci mezinárodní trestní pomoci obtížně dosažitelné, řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Většinou se nedostaneme k účetnictví, které je pro nás klíčové. Následně nelze rozkrýt praní špinavých peněz,“ řekla Hospodářským novinám Bradáčová.

Holcová v rozhovoru pro Lidovky.cz popsala, že v obsáhlých materiálech je hromada závažných věcí. „Velmi alarmující je případ eBanky. Tento někdejší český finanční ústav je v dokumentech zmiňován jako jediný na světě, který se nezajímá o skutečného vlastníka konta,“ uvedla.

Mazaní politici

Na otázku, proč mezi objevenými jmény nefigurují čeští politici, odpověděla: „Má několikaletá zkušenost mi říká, že v tomto směru jsou čeští politici velmi mazaní. Zatímco v Rusku nebo v Číně jim nevadí oslovovat podobné firmy, jako je Mossack Fonseca, napřímo a podepisovat dokumenty, tak čeští politici se často schovají za akcie na doručitele a ještě neoslovují nikoho přímo, posílají prostředníky, primárně právníky.“

„A ti ještě nejdou k české pobočce, ale využijí služeb některé zahraniční. To je třeba i případ Slovenska. Jejich seznam v Panama Papers je velmi chudý. Ale v dokumentech připisovaných třeba právě České republice je mnoho zajímavých a závažných poznatků směrem ke Slovensku,“ dodala.

Miliardáři: nelegální postupy nevyužíváme

Podle zjištění novinářů se v některých dokumentech objevují zvučná jména: například nejbohatší Čech Petr Kellner a rovněž miliardář Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty či Blesku a Reflexu.

Kellner se ženou mají nebo měli několik firem na Britských Panenských ostrovech, Křetínský vlastní firmu na Britských Panenských ostrovech.

Čeští miliardáři tvrdí, že nic nelegálního nepodnikali. „Křetínský nevyužívá a nikdy nevyužíval jakýchkoliv panamských ani jiných anonymních struktur k zakrývání skutečného vlastnictví společností. Rovněž nevyužíval ani nevyužívá nelegální nebo neetické postupy v daňovém plánovaní,“ sdělil mluvčí Evropského průmyslového holdingu, který Křetínský spoluvlastní.

Jediným účelem společnosti Wonderful Yacht Holdings Ltd, jejímž vlastníkem je Křetínský, je podle mluvčího vlastnictví katamaránu.

„Manželé Kellnerovi mají na Britských Panenských ostrovech majetek a podnikatelské aktivity (převážně nemovitosti) pocházející z období, kdy tam dlouhodobě pobývali. Tento majetek je tedy logicky spravován společnostmi, které byly založeny a fungují na Britských Panenských ostrovech,“ uvedla skupina PPF, jejíž většinu Kellner vlastní.

Dokumenty zmiňují i Radovana Krejčíře, který byl nedávno v Jihoafrické republice odsouzen mj. za pokus o vraždu na 35 let. Data se v jeho případě týkají roku 1998.

Mezi zájemci o daňové ráje je prý také tenista Tomáš Berdych, majitelé solárních elektráren a několik lobbistů.

„Filip Rybín a Petros Michopulos jsou známí svým angažmá v PR agentuře Previa CR. Spolupracovali například na předvolební kampani ČSSD, kam na mítinky nasmlouvali popové hvězdy typu Michala Davida,“ napsala Holcová na webu investigace.cz.

Podle ní má v daňových rájích hned několik firem multimilionář a majitel hokejové Sparty a ČKD Petr Speychal.

Omlouváme se tímto paní Ing. Janě Lütken, že jsme o ní v článku vydaném dne 5.4.2016 nazvaném „Českou stopu v kauze Panama Papers prověří policie“ uvedli, že je bílým koněm. Paní Ing. Jana Lütken vykonává v souladu s právními předpisy Švýcarska pozici „Treuhänder“, kdy v souladu se švýcarskými právními předpisy zajišťuje správu nikoliv fiktivních společností. Její činnost je každoročně podrobena auditu ze strany příslušných švýcarských orgánů. Jméno Ing. Jany Lütken se u žádné společnosti v dokumentech Panama Papers nenachází. Novinky.cz.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám