Hlavní obsah

Podnikatel Kyselý z kauzy Vidkun byl propuštěn z vazby

– Olomouc • Aktualizováno

Podnikatel Ivan Kyselý obviněný v olomoucké korupční kauze Vidkun byl propuštěn z vazby. Rozhodnutí ve středu vydali žalobci, uplynula totiž tříměsíční lhůta jeho koluzní vazby. Informoval o tom státní zástupce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

Článek

Koluzní vazba se uvaluje v případě, že u obviněného je podezření, že by na svobodě mohl ovlivňovat svědky.

Kyselého obhájce Josef Monsport Právu řekl, že podle jeho informací bylo rozhodnutí o propuštění vydáno v úterý a jeho klient je již na svobodě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Miroslav Stoklásek, který má kauzu Vidkun na starosti, nechtěl zatím propuštění z vazby komentovat. „Dokud nebude rozhodnutí doručeno všem stranám, tak by to bylo nekorektní,“ řekl Právu Stoklásek.

"Co se týče ostatních, ve vazbě zůstávají, mají totiž i jiný vazební důvod. Oba podali návrh na kauci. První nabídl půl miliónu korun, druhý 100 000 korun," uvedl žalobce Šereda. Vzhledem k tomu, že o jejich návrhu podle informací ČTK rozhodli žalobci, bylo jejich návrhu vyhověno.

Rozhodnutí žalobců potvrdil také obhájce Petrůje Tomáš Vymazal. "Dnes jsme obdrželi od vrchního státního zastupitelství rozhodnutí, že skončila lhůta pro koluzní vazbu a že přijali kauci ve výši 100 000 korun, kterou jsme nabídli. Klient bude propuštěn zřejmě během čtvrtka. Peněžitá záruka byla vyžadována ze strany vrchního státního zastupitelství, přistoupili jsme na to, abychom propuštění urychlili," řekl Vymazal.

Petrůj je dosud umístěn v olomoucké vazební věznici, Kadlec je od poloviny října v ostravské vazební věznici.

Obviněn i hejtman 

ÚOOZ zasahoval v rámci akce Vidkun v polovině října v Olomouci, po které obvinil čtyři lidi kvůli korupci. Kauza se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Olomoučtí policisté Petrůj i jeho nadřízený Kadlec byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Hejtman Jiří Rozbořil čelí obvinění z podplácení a podnikatel Ivan Kyselý je podezřelý z účasti na zneužití pravomoci úřední osoby. Hejtman zatím svou pozici i přes nátlak špiček ČSSD ustál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám