Hlavní obsah

Skupina vozila pervitin za hranice, soud rozdal až devítileté tresty

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Devět let ve vězení si mají odpykat dva lidé ze sedmi obžalovaných, kteří se podíleli na obchodování s drogami. Další tresty udělil v pátek Krajský soud v Ústí nad Labem ve výši od tří let podmíněně až po šest let vězení. Část ze sedmičky souzených lidí považuje soud za organizovanou skupinu působící ve více státech, protože vyvážela pervitin na Slovensko a do Belgie.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Skupina obchodníků s drogami před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem, Pavel Krok zcela vlevo

Článek

Hlava gangu Pavel Krok vyvázl s trestem sedmi let, protože měl statut spolupracujícího obviněného a pomohl podle soudu řadu skutků osvětlit. S výší jeho trestu nesouhlasila státní zástupkyně a na místě se odvolala v jeho prospěch. Pravomocné jsou rozsudky jen u dvou nejnižších trestů.

Nejvyšší trest ve výši devíti let dostal Oldřich Tomšovský, který byl již několikrát ve vězení a podle soudkyně se nepoučil. Další devítiletý trest dostal Vi Van Nhuong, který podle soudu drogy Krokovi v řadě případů dodával.

Skupina se podle soudu zabývala distribucí drog od léta roku 2013 do jara roku 2014. Tehdy členy skupiny zadržela Národní protidrogová centrála. Kurýři vozili do ciziny často půlkilogramová i větší balení pervitinu, někteří prodávali drogy v malém množství místním odběratelům.

Drogy v pracím prášku

Po dopadení skupiny začal s policií spolupracovat právě Krok. „Základním důkazem byla výpověď obžalovaného Pavla Kroka, který v přípravném řízení i před soudem přiznal trestnou činnost, rozkryl, kdo všechno se na ní podílel,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Jana Kurešová.

Krok byl odsouzen i za nedovolené ozbrojování, údajně za drogy měl nakoupit granáty, pušku i samopal.

Skupinu tvořili z velké části členové jedné rodiny. Podle obžaloby na prodeji drog vydělali milióny korun. Drogy do ciziny převáželi v autě, ukrývali je například v pracím prášku. Při akci nazvané Otakar policie objevila varnu drog, půl miliónu korun, kradené auto a zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám