Hlavní obsah

Autorizovaný autoservis chtěl vyšší zisky, měl montovat do aut kradené navigace

Praha
Aktualizováno

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 obžalovalo významný autorizovaný autoservis s několika pobočkami z vědomého a účelného instalování kradených navigací do aut jeho klientů. Podle informací Novinek se má jednat o firmu NH Car, která zastupuje například značky Škoda Auto, Volkswagen nebo Audi.

Zásah policie v autosalónu NH Car v Praze v březnu 2013Video: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Kromě firmy je stíháno pět lidí včetně dodavatele navigací, uvedla to ve středu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Název autoservisu nesdělila, podle informací Novinek ale má jít o servis s pobočkami v Praze na Strahově a Černém Mostě, kde v roce 2013 zasahovala policie právě s podezřením na instalaci kradených navigací. Policie tehdy zasahovala právě v provozovnách NH Car. Mediální zástupce firmy Milan Smutný tehdy veškerá podezření odmítl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vůbec o tom nic nevím. Nevím, co bych vám k tomu řekl, jsem překvapený z informace, kterou mi říkáte. Musím se informovat, co se vlastně stalo,“ řekl ve středu Právu obchodní ředitel NH Car Radek Donner.

Dodavatel navigací podle obžaloby nejprve na přístrojích vybrousil výrobní čísla a opatřil je nálepkami určujícími skutečnou identifikaci, poté je za extrémně nízkou cenu prodal autoservisu.

Firma prý navigace, které označovala jako nové, instalovala do aut způsobem, který zcela odporuje bezpečnostním standardům.

Při obvyklé on-line instalaci by výrobce vozu ihned zjistil, že navigace je kradená a instalace by se neuskutečnila.

"Motivem obviněných bylo obstát v tvrdém konkurenčním boji mezi autorizovanými autoservisy za každou cenu, tedy i za cenu páchání trestné činnosti, a získat co nejvíce klientů, a vykazovat tak vyšší zisky," dodala mluvčí.

Škoda Auto může s hříšníky i utnout spolupráci 

Automobilka Škoda Auto zatím o obžalobě nemá konkrétní informace a nemá potvrzeno, zda se manipulace měly týkat její značky. "Do uzavření vyšetřování nelze relevantně komentovat případná provinění, například i s ohledem na fakt, že mnozí autorizovaní prodejci zastřešují více značek nejen koncernu VW," řekl Právu mluvčí automobilky Škoda Vítězslav Pelc.

"V obecné rovině má Škoda Auto pro situace, kdy některý z autorizovaných partnerů pochybí, postupuje v rozporu se zákonem a dobrými mravy, či překročí rámec daný smluvním vztahem, připraveny eskalační procesy, jejichž výsledkem může být dle závažnosti případu až ukončení spolupráce," upozornil Pelc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám