Hlavní obsah

Opařeného čtyřletého chlapce ze sjezdovky odvážel vrtulník

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrtulník leteckých záchranářů musel v úterý odpoledne letět pro čtyřletého chlapce, který se opařil horkým čajem ve Skiareálu Lipno.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Vše se událo před druhou hodinou na kramolínské sjezdovce. Maminka ani nevolala, rovnou děcko přinesla k nám na stanici horské služby. Problém byl v tom, že chlapec si nevylil nápoj na zimní oblečení, ale měl bundu rozepnutou a horký čaj dopadl přes tričko rovnou na pokožku,“ popsal Právu okolnosti poranění zasahující člen Horské služby Šumava Vladimír Čeřovský.

Záchranáři při vyšetření zjistili, že se chlapci vytvořily silné opařeniny, které zasáhly v prsní oblasti asi šest procent povrchu těla.

„Poranění komplikoval navíc fakt, že hoch je astmatik a vlivem bolesti u něho došlo mimo jiné k hyperventilaci. Ihned jsme začali s ošetřením a zároveň vše konzultovali s operačním střediskem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje“ doplnil Čeřovský.

Raději nepřepravovat svépomocí

Z Frymburku vyrazil okamžitě do Kramolína sanitní vůz i vrtulník Letecké záchranné služby (LZS) z Českých Budějovic. Jeden z členů HS odjel na asi kilometr vzdálený heliport, aby zajistil přílet vrtulníku. Po přistání dopravil na ošetřovnu Horské služby lékaře LZS. Ten chlapce připravil k transportu a záchranáři jej dopravili na saních za sněžným skútrem zpět k vrtulníku.

„V posledních dnech to není první případ vážně opařeného dítěte na horách v ČR. Chápu, že rodiče často nemají šanci děcka uhlídat. V každém případě by se ale neměli snažit dopravit zraněného na naši ošetřovnu. Když zavolají, budeme u nich mnohem rychleji a s potřebným zdravotnickým vybavením,“ apeloval na návštěvníky Šumavy, náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám