Hlavní obsah

Páka na agresivní bezdomovce: Po vykázání z města vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnským strážníkům se ve spolupráci s městskou částí Brno-střed podařilo najít bič na mnohé bezdomovce, kteří přestože páchají jeden přestupek za druhým, byli to dnešní doby takřka nepostižitelní. Strážníci totiž dlouho volali po využívání nové sankce v přestupkovém zákoně, kterou je zákaz pobytu. Po jeho porušení totiž může následovat i trest vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Výběr agresivních bezdomovců zaznamenaných kameramiVideo: MP Brno

 
Článek

„Část pachatelů, které hlídky přistihly při opakovaném žebrání, pití alkoholu na veřejnosti, drobných krádežích nebo třeba veřejném pohoršování, bylo dosud téměř nemožné přimět k dodržování zákona. Mnozí jsou totiž zcela nemajetní, uvádějí fiktivní adresy a sankce po nich prakticky nelze vymáhat. Dosud proto brali postihy na lehkou váhu,“ konstatoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Jako první na vlastní kůži pocítil dopad nového ustanovení šestapadesátiletý muž, kterého strážníci v uplynulých třech letech trestali za sedmačtyřicet přestupků.

„Dotyčný pil alkohol na veřejnosti, znečišťoval veřejná prostranství a pohoršoval kolemjdoucí. Poté, co mu přestupková komise úřadu vyslovila zákaz pobytu, ho hlídky městské policie navzdory této sankci několikrát přistihly v centru města,“ přiblížil Ghanem.

Doplnil, že případ následně putoval na stání policii, kde si muž vyslechl obvinění z maření rozhodnutí a soud ho následně poslal za mříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám