Hlavní obsah

Prodávali tiskárny, které neexistovaly. Obrali stát o 700 miliónů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové protikorupční policie (ÚOKFK) viní pětici lidí z toho, že fiktivními obchody s neexistujícími tiskárnami poškodila stát na daních o nemalou sumu více než 700 miliónů korun. Proto ani muži v uniformách nebyli žádní troškaři, když všechny podezřelé koncem října v Praze a Středočeském kraji zatkli.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V současné době již obviněným zabavili velkou část majetku, především pak nemovitosti, což byl s největší pravděpodobností citelný zásah pro tyto čtyři Čechy a jednoho cizince, údajně Slováka. Lze předpokládat, že zabavený majetek se pohybuje v řádech několika miliónů korun.

Dalším citelným zásahem je pro obviněné určitě i skutečnost, že do jednoho skončili rozhodnutím soudu v Praze 3 ve vazbě, a také je jistě nepotěší fakt, že jim za krácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí až desetiletý trest.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obchodovali přes fiktivní firmy

„Podle závěrů policistů mělo v období let 2010 až 2011 docházet v rámci účelově vytvořeného řetězce firem ke krácení DPH v souvislosti s prováděním fiktivních obchodů s převážně neexistujícím zbožím (tiskárnami, příslušenstvím do tiskáren a kopírek) v rámci ČR s deklarováním jeho následného vývozu do dalších zemí EU,“ řekl Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Systém byl jednoduchý: skupina založila několik fakticky nefunkčních firem, přes které prodávala dál domnělé zboží do zahraničí a své obchody nedanila.

Policisté všechny pochytali v rámci akce Minesone, přičemž jim při devíti domovních prohlídkách a šťáře v jejich kancelářích zabavili kromě majetku prý i „množství důkazního materiálu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám