Hlavní obsah

Kauza opencard jde k soudu, obžaloba míří na deset pražských radních

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová poslala k soudu návrh na obžalobu deseti bývalých současných pražských radních včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a jeho předchůdce, nynějšího poslance Bohuslava Svobody (ODS) za kauzu Opencard. O tom, zda budou obžalováni, by měl rozhodnout soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Obžaloba se týká rozhodnutí radních z roku 2012, kterým se sjednotily a o dva roky prodloužily smlouvy s tehdejším dodavatelem opencard, firmou Haguess. Smlouva vypršela v letos v polovině června.

Projekt Opencard začal v éře exprimátora Pavla Béma a dosud vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. V souvislosti s opencard již bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Exprimátor Svoboda byl ke stíhání vydán na základě rozhodnutí Sněmovny.

Účelové stíhání, tvrdí primátor

Podle Hudečka je obžaloba pokračováním absurdního příběhu, kdy „jsou účelově stavěni k zodpovědnosti lidé, kteří se snažili a v mém případě i nadále snaží vyřešit předražený projekt Opencard“.

Hudeček Právu připomněl, že kauzu i postup státního zastupitelství zkoumá parlamentní vyšetřovací komise. „Tým pod vedením státní zástupkyně Máchové se odmítl zabývat tím podstatným – kdo za celou kauzou stojí a kdo z ní profitoval na úkor města. Pouze účelově vytrhl z kontextu jedno konkrétní rozhodnutí  bývalé rady, které nijak nepoškodilo město a jeho občany a naopak bylo v jejich zájmu. Takový postup je pro mě naprosto nepochopitelný a nepřijatelný,“ uvedl Hudeček.

Hudeček kvůli soudu neodstoupí

Odmítl, že by měl na krok státního zastupitelství reagovat například uvolněním funkce, anebo zřeknutím se kandidatury.

„Jakkoli ctím v případě politiků praxi, že by neměli lpět na své funkci, pokud je čeká soudní líčení, sílící pochyby o vyšetřování a snaha definitivně vyřešit případ Opencard mě dovedly k rozhodnutí pokračovat v úsilí. K tomu mám podporu své strany, která mě s vědomím možné obžaloby mojí osoby nominovala do čela kandidátky pro podzimní komunální volby v Praze. Stejně tak já stojím za všemi členy bývalé rady, kteří jsou navrženi k obžalobě spolu se mnou,“ dodal primátor v narážce na nedělní sestavování celé kandidátky pražské TOP 09 do pražského zastupitelstva. Předpokládá se, že volby se budou konat 10. a 11. října.

Nebylo dobré řešení, tvrdí advokát

Advokát Tomáš Sokol tento týden řekl, že radní se v roce 2012 ocitli v situaci, která měla jen špatná řešení. Škodu podle jeho soudu způsobit nechtěli, ačkoli policie tvrdí opak. Podle Sokola si ale policie nemá v takovém případě hrát na spasitele a nepodléhat tolik společenské poptávce po trestním stíhání. Sokol si myslí, že se radní obhájí.

„Když to dojde k soudu, vyřeší to možná váš problém. Jsem přesvědčen, že odsoudit vás nemohou,“ řekl veřejně Sokol Hudečkovi ve středu u kulatého stolu o veřejné správě, omezování korupčního prostředí.

Výběr událostí kolem policejního šetření kauzy Opencard
Říjen 2005 - Rada hlavního města schválila informační strategii, jejíž součástí byl projekt čipových karet pro placení za MHD, v knihovnách, parkování a podobně.
12. dubna 2007 - Magistrát začal vydávat karty opencard. Později vyšlo najevo, že projekt stál do roku 2012 více než miliardu korun.
21. prosince 2009 - Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (nezávislá) podala kvůli opencard trestní oznámení.
26. února 2010 - Policie začala prověřovat projekt Opencard.
24. srpna 2011 - Policie obvinila čtyři lidi z magistrátu - členy hodnoticí komise, která vybrala firmu Haguess. Bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček byl obviněn již dříve.
26. března 2013 - Policie obvinila kvůli opencard deset pražských radních. Obvinění se týkalo zakázky, kterou v roce 2012 získala bez soutěže firma Haguess.
5. února 2014 - Ústavní soud nevyhověl stížnostem, které podali současní i bývalí pražští radní proti zahájení stíhání.
24. února 2014 - Městský soud v Praze uložil pětici bývalých magistrátních úředníků podmíněné tresty od jednoho roku do tří let za zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard.
5. března 2014 - Detektivové dokončili vyšetřování kauzy.
20. března 2014 - Sněmovna zřídila komisi, která má prověřit vyšetřování případu opencard.
24. dubna 2014 - Policie navrhla obžalovat v projektu městské karty deset bývalých a současných radních pražského magistrátu.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám