Hlavní obsah

Praha zaplatí dluh za licence k opencard a pořídí i další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha zaplatí společnosti eMoneyServices (EMS) dluh za licence opencard. Zároveň za zhruba 27 miliónů korun dokoupí dalších 56 000 licencí. V úterý o tom rozhodla rada města.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Praha koupí licence k dalším 56 000 karet.

Článek

Licence Praha nakoupí v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Jde o praxi, kterou hlavní město používalo i v minulosti. Například v roce 1998 zakoupila Praha 200 000 licencí, v roce 2010 jich dokoupila na 650 000 a v roce 2011 na celkový počet 950 000. Po dnešním usnesení rady tak bude moci získat další.

Praze v polovině měsíce končí smlouva s EMS a na nové se zatím nedohodla. Co bude s projektem za 1,35 miliardy dál, zatím nikdo z politiků ještě neřekl. Vedení města dokonce zvažovalo návrat k papírovým kupónům, záměr nakonec zamítlo. Politici i zástupci EMS potvrzují, že jednání o odkupu autorských práv pokračují.

Kartu Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 miliónu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem miliónu. Přesný počet nedokáže říct ani Praha, ani EMS. Praha nyní drží licence zhruba k 950 000 karet.

Budoucnost opencard stále není jasná

Projekt Opencard začal v éře exprimátora Pavla Béma a dosud vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. V souvislosti s opencard pak bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Město momentálně řeší, zda a v jaké podobě bude projekt karet fungovat. Návrh na odkup práv na licence hlavní město odmítlo kvůli vysoké ceně. Na pořadu dne není podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) ani návrat papírových kupónů. Smlouva s firmou EMS končí v polovině června. Bez jejího prodloužení hrozí, že nebude možné vydávat nové karty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám