Hlavní obsah

Půl miliardy korun Mach od státu nedostane, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Náhradu za údajné škody, způsobené nezákonným trestním stíháním z konce 90. let ve výši půl miliardy korun, bývalý šéf fotbalové Sparty Petr Mach od státu nedostane. Rozhodl o tom Ústavní soud.

Foto: Archiv, Právo

Bývalý šéf fotbalové Sparty Petr Mach

Článek

„V řízení před soudy všech tří stupňů byl stěžovatel právně zastoupen, mohl předkládat stanoviska a navrhovat důkazy, které považoval za nutné, jakož i argumenty na podporu svých tvrzení," stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Ivanou Janů.

Mach svůj nárok vyčíslil na 480,9 miliónu korun. Škoda podle něj vznikla z větší části tím, že nemohl v roce 1998 prodat svůj jezdecký areál v Chotýšanech na Benešovsku. Zájemce mu tehdy údajně nabízel 350 miliónů korun, ale z transakce sešlo kvůli Machovu stíhání.

O další desítky miliónů korun prý podnikatel přišel kvůli tomu, že nemohl peníze následně zhodnocovat v bankách. Obvodní soud pro Prahu 2 Machovu žalobu v roce 2010 zamítl. Neuspěl s odvoláním k Městskému soudu v Praze ani dovoláním k Nejvyššímu soudu, který v roce 2012 dospěl k názoru, že Mach neprokázal spojitost mezi stíháním a údajnou škodou.

Soudci připomněli také to, že Mach později areál prodal za 48 miliónů korun. Podle Nejvyššího soudu to byla v daném místě a čase obvyklá cena.

Vše začalo koupí luxusního BMW

Mach se do problémů dostal v druhé polovině 90. let. V lednu 1998 jej policisté kvůli koupi luxusního vozu BMW v Německu obvinili z celního úniku a pojišťovacího podvodu. Nakonec jej odsoudili za krácení daní a cla k pěti letům vězení a pokutě 300 tisíc korun. Z věznice se dostal po odpykání poloviny trestu.

V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu. Mach dostal v roce 1991 tři úvěry v celkové výši přes 160 miliónů korun. Za peníze chtěl koupit a provozovat autobusy a vydražit právo na uzavření nájemní smlouvy k objektu na Národní třídě v Praze. Úvěry měl splácet z výnosů.

Podle obžaloby ale úvěry nesplatil a společnost převedl na jinou osobu. Nový majitel zemřel, účetnictví firmy se ztratilo a zůstaly jen dluhy. Vrchní soud v Praze ale Macha v roce 2008 definitivně osvobodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám