Hlavní obsah

Nečas byl už potřetí za jediný týden na policii. Ani tentokrát nepromluvil

Právo, rav
Praha

Potřetí během pěti pracovních dnů se v pátek objevil v policejní budově na pražském Perštýně bývalý premiér Petr Nečas (ODS). Zatímco v úterý tam odmítl vypovídat v souvislosti se svým obviněním z korupce a ve středu jen doprovázel svou manželku Janu (dříve Nagyovou), tentokrát ho chtěli detektivové z protimafiánského útvaru (ÚOOZ) vyslechnout kvůli údajnému nezákonnému nakládání s utajovanými zprávami českých rozvědčíků.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas odchází z výslechu ze služebny ÚOOZ v Praze na Perštýně. Snímek z 25. února 2014

Článek

V této linii případu policie totiž podezřívá Nečasovou, že se k některým důvěrným dokumentům, například od BIS, dostala jako šéfka sekretariátu premiéra na Úřadu vlády i přesto, že na to neměla dostatečnou prověrku.

Materiály jí prý buďto z nedbalosti, anebo dokonce úmyslně mohl údajně poskytnout tehdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, který má být druhým podezřelým.

A právě nakládání s důvěrnými zprávami tajných služeb a postup zaměstnanců někdejšího Nečasova kabinetu nyní policisté řeší. Nečasová byla kvůli tomuto případu podávat vysvětlení ve středu, ale odmítla se s policisty bavit. [celá zpráva]

Totéž v pátek podle informací Práva učinil i její manžel – nevypovídal.

„Nesmíme o tom hovořit, neboť takto nám to bylo policií sděleno, nemůžeme podat žádnou informaci,“ komentoval stroze Nečasův páteční výslech jeho obhájce Josef Lžičař.

Bývalý předseda vlády totiž podával vysvětlení o tzv. utajovaných skutečnostech týkajících se zmíněných důvěrných materiálů tajných služeb. V takovém případě je podle zákona on i jeho advokát vázán mlčenlivostí. Dokonce do té míry, že jeho advokát nesměl potvrdit ani skutečnost, že byl Nečas vůbec u podání vysvětlení.

Reklama

Související články

Nečas i s manželkou musí znovu k výslechu

Kriminalisté chtějí podle informací Práva příští týden vyslechnout bývalého předsedu vlády Petra Nečase i jeho nynější ženu Janu(dříve Nagyovou), šéfku jeho...

Výběr článků

Načítám