Hlavní obsah

Expremiér Petr Nečas byl obviněn z podplácení

Právo, jfk, rav
Aktualizováno

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) byl v úterý obviněn z podplácení v tzv. kauze trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Expremiérovi hrozí jeden rok až šest let vězení. Proti obvinění podá stížnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

Trestní stíhání Nečase bylo podle Tluchořova právního zástupce Marka Nespaly zahájeno v úterý odpoledne. Nečasův advokát Josef Lžičař informaci o obvinění svého klienta později potvrdil.

„Mohla by to být reakce na jeho (Nečasovo) trestní oznámení, které podal před dvěma týdny, na orgány činné v trestním řízení včetně pana Šlachty,“ podotkl Lžičař.

„V tuto chvíli nemáme pro veřejnost žádnou informaci. Až ji budeme mít, tak ji zveřejníme,“ reagoval na dotazy Práva vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Sám Nečas v úterý nebral telefon, k jeho obvinění se jakkoli odmítli vyjádřit jak šéf ÚOOZ Robert Šlachta, tak náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár. „Nebudu to potvrzovat ani vyvracet,“ konstatoval pouze mnohoznačně Komár.

Sami poslanci obviněni nejsou

Zatímco Nečas obviněn byl, stíhání bývalých zákonodárců ukončil loni Nejvyšší soud a teď uplatňují u ministerstva spravedlnosti náhradu škody za nezákonné stíhání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, za ním Petr Nečas

Policie chtěla bývalé poslance stíhat za to, že údajně byli podplaceni příslibem teplých míst ve státní správě, následně složili poslanecký mandát a umožnili tím, aby prošel daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Nejvyšší soud vloni v červenci ale rozhodl, že na bývalé zákonodárce se v tomto ohledu vztahuje imunita, protože jednání probíhala na půdě Sněmovny.

V Nečasově případě to ale neplatí. „Pan Nečas byl chráněn pouze obyčejnou procesní imunitou, která mu skončila rozpuštěním Sněmovny 28. srpna a tím pádem zanikla veškerá jeho ochrana, je řadový občan, takže je trestně stíhatelný za vše, co mu dokážou. Proto nebyl důvod ho vyjímat z pravomocí orgánů činných v trestním řízení. Navíc v době jeho imunity nepodal státní zástupce návrh na vydání Nečase k trestnímu stíhání,“ vysvětlil už v říjnu Právu mluvčí NS Petr Knötig.

Že bude Nečas obviněn, se předpokládalo už před několika měsíci.

Nečas chodil k výslechu i vůli kauze, v níž je obviněna jeho manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová. Měla úkolovat Vojenské zpravodajství, aby sledovalo bývalou Nečasovu manželku Radku. Expremiér případ označil za politický proces a vypovídat odmítal.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou odcházejí z výslechu.

ODS, jejímž je Nečas stále členem, bude čekat na výsledek vyšetřování. „V tomto případu již proběhla řada obvinění a nejasných úkonů a zatím se nic neprokázalo,” uvedl mluvčí strany Jiří Sochor.

Reklama

Výběr článků

Načítám