Hlavní obsah

Cizinci si půjčovali luxusní auta, která vyváželi do zahraničí

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Pražští kriminalisté zadrželi dvojici Srbů, kteří si v autosalónech půjčovali auta, která ale již nevraceli a vyváželi je do zahraničí. Policisté zatím vědí o dvou případech, dalšímu zabránili v polovině prosince, kdy je při pokusu půjčit si tři luxusní audi zadrželi.

Dvojice chtěla převézt luxusní vozy do SrbskaVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté měli o dvojici informace a čekali na vhodnou chvíli k zadržení. Ta přišla 13. prosince na pražském Jarově, kde si vyhlédli tři Audi A5. Než stačili s auty ze salónu odjet, policisté 42 a 49letého muže zadrželi.

Po převozu na služebnu zjistili, že jde o recidivisty, kteří se podvody doslova živí. „Policisté měli zprvu ztíženou práci v tom, že zadržení se prokazovali padělanými doklady, a vystupovali tak pod falešnou identitou. Nicméně detektivům se i přesto podařilo zjistit, že 49letý pachatel měl již z minulosti za trestnou činnost související s automobily uložený trest vyhoštění na dobu neurčitou,“ informovala Novinky mluvčí policie Jana Rösslerová.

Kolegové vyšetřovatelů z jiné části Prahy dokonce dvojici podezřívají, že odvezla do Bosny již v minulosti Škodu Fabii a mercedes. Ten si dvojice půjčila nejprve na čtyři dny a odjela s ním do Bosny, odkud ale vzápětí jeden z pachatelů volal majiteli, že mu byl vůz ukraden.

Pátrání po dalších poškozených

Policisté proto požádali o spolupráci také Interpol, protože mají podezření, že cizinci přišli podvodem k autům rovněž v Srbsku a Bosně a Hercegovině.

„Cizinci čelí obvinění ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, cestovní pasy totiž užívali jako veřejnou listinu. Vyšetřovatel navíc dvojici obvinil ze spáchání pokusu trestného činu podvodu a maření výkonu úředního rozhodnutí, za což jim vzhledem k více než třímiliónové škodě hrozí až osmileté vězení. Obvinění následně putovali do vazební věznice, kam je umístil soudce,“ doplnila Rösslerová.

Kriminalisté pátrají po dalších poškozených půjčovnách a autosalónech a prosí jejich majitele, pokud se stali terčem podvodného jednání, aby se přihlásili na linku 158.

Reklama

Výběr článků

Načítám