Hlavní obsah

Bystrá seniorka chytila falešného policistu, který řádil po celé republice

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dvaatřicetiletý muž z Olomouce se rozhodl přiživit na důvěřivosti a ochotě starých lidí. Jako falešný policista nebo pracovník odtahové služby okrádal důvěřivé seniory, kterým namluvil, že někdo z jejich příbuzných měl nehodu a on zajišťuje odtah. Deset důchodců takto obral o 160 tisíc korun. Dopaden byl v Brně díky čiperné seniorce, která si nenechala věšet bulíky na nos a podvodníka vlákala do pasti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Recidivista, který si naposledy odkroutil ve vězení 22 měsíců, své oběti kontaktoval na pevné lince, konkrétní lidi si přitom vybíral podle křestních jmen, která mu zněla archaicky.

Důchodcům zavolal s tím, že se jejich blízkým stala nehoda a že potřebuje zajistit odtah vozu, a rovnou se nabídl, že vyděšené seniory do nemocnice odveze. Ti mu přitakali, prozradili mu svou adresu, kam se podvodník rychle dostavil, důchodci mu dali peníze na odtah a podvodník jim ještě nenápadně proslídil byt, kde ukradl další peníze. Takto obral seniory v Praze, Olomouci, Prostějově, Šumperku nebo v Opavě.

Seniorka podvodníka, který už čekal před domem, zdržovala s tím, že musí najít ještě klíče, hůlku a kabát.
kriminalistka

V Brně ale tvrdě narazil, vytipovaná seniorka totiž bedlivě sledovala zprávy o okradených důchodcích v novinách a televizi, a tak jí prezentovaná historka připadala značně podezřelá.

Dostane diplom

„Paní ihned zavolala svému synovi, který jí potvrdil, že se mu nic nestalo. A zatímco syn kontaktoval policii, bystrá seniorka zatím podvodníka, který už čekal před domem, zdržovala s tím, že musí najít ještě klíče, hůlku a kabát. Pak ještě zazvonila u sousedů v domě, aby muže sledovali přes okno,“ popsala kriminalistika Jitka Koukolová. Překvapeného podvodníka pak už jen sebrala přivolaná policejní hlídka.

Pohotovost důchodkyně ocenil i kriminalista Radek Musil. „Zachovala se úplně jako slečna Marplová. Když se něco takového totiž stane, starší lidé jednak těžko hledají popis pachatele, když mu nabídnou vodu, tak nejprve pečlivě umyjí sklenici i všechno další a pak teprve volají policii, takže jen těžko nacházíme stopy. Co se týče okrádání důchodců, tak tento případ je zatím největší letošní vyřešený v celé republice,“ dodal Musil.

Statečná seniorka se může těšit nejen z toho, že pomohla dopadnout bezcitného pachatele, ale její brilantní akci ocení i jihomoravský policejní ředitel, od kterého dostane plaketu, diplom a velké policejní poděkování. To vše si převezme hned, jak se vyléčí z chřipky. To podvodník má úplně jiné starosti, sedí ve vazbě a čeká na soud, kde může dostat až pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám