Hlavní obsah

Za tragický požár v domově důchodců mohl přístroj na kyslík

Právo, Jiří Tomaškovič
Nový Jičín

Závada na kyslíkovém koncentrátoru stála zřejmě za lednovým požárem v domě s pečovatelskou službou v Příboře na Novojičínsku, při kterém zemřely dvě důchodkyně (84 a 86 let). Podle policistů mohla oheň způsobit také neopatrná manipulace s otevřeným ohněm či statická energie. Úmyslně podle nich domov nikdo nezapálil.

Foto: Aleš Honus, Právo

V domě seniorů zemřely v lednu dvě ženy.

Článek

„Vyšetřovatel cizí zavinění vyloučil. Obě ženy zemřely v přímé souvislosti s požárem, který vznikl v důsledku závady na elektrozařízení,“ uvedl novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Při požáru, který vypukl 21. ledna okolo půl šesté ráno, se zranilo či nadýchalo kouře dalších pět obyvatel domova.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Policisté pracovali se třemi verzemi vzniku požáru. „První bylo úmyslné založení požáru, druhou nedbalost a třetí technická příčina. Ze zajištěných podkladů, odborných vyjádření, svědectví poškozených, ohledáním a zajištěním stop vyšetřovatel cizí zavinění vyloučil. Ohniskem požáru byl byt ve třetím podlaží, kde zemřela 84letá žena. V dalším podlaží zemřela 86letá žena na následky zplodin stoupajících do jejího bytu,“ popsal Gřes.

Kyslíkový koncentrátor
Speciální dýchací přístroj, který se používá při terapiích. Odděluje ze vzduchu dusík, jehož je v atmosféře většina, a přivádí do dýchacího ústrojí koncentrovaný kyslík. Používá se v nemocnicích při nemocích srdce a krevního oběhu. Využít ho ale mohou i sportovci.

Podle expertiz způsobila požár technická závada kyslíkového koncentrátoru. „Nelze však také vyloučit neopatrnou manipulaci s otevřeným ohněm a dále působení kyslíku ve styku s mastnotou, případně vznícení oděvu nasáklého kyslíkem po přeskočení jiskry při vzniku statické energie v oděvu poškozené. Vyloučit však lze verze o technické závadě lednice nebo jiného elektrického přístroje, elektroinstalace nebo úmyslné zapálení,“ vysvětlil policejní mluvčí.

Cena za opravu domu s pečovatelskou službou dosáhla téměř 1,5 miliónu korun. Město navíc nechalo do všech tří domů instalovat požární hlásiče za 25 tisíc korun. „Není to povinnost, ale rozhodli jsme je tam pro větší bezpečnost nájemníků dát,“ řekl starosta Příbora Milan Strakoš (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám