Hlavní obsah

Škodu způsobenou demonstranty bude Ostrava požadovat po obviněných

Právo, den
Ostrava

Město Ostrava sečetlo škody ze sobotních střetů pravicových radikálů s policií v centru Ostravy u všech svých organizací. Celkem město za řádění extremistů zaplatí přes půl miliónu korun. Policie ČR škody za sobotní střety ještě nevyčíslila.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policisté v Ostravě při násilných protestech zadrželi 62 lidí.

Článek

Vedení města zvažuje, že škody bude vymáhat po obviněných radikálech. Navíc na zářijovou neonacistickou demonstraci, která je avizovaná na internetu, se město chce připravit ještě lépe. Například plánuje odstranit kontejnery ze čtvrti, kde má akce 27. září probíhat.

„Nechali jsme spočítat škody od všech městských organizací, které se podílely na odstraňování následků. Šlo především o úklid a rozbité kontejnery. Škoda u nich je 67 tisíc korun. Městská policie své náklady na tuto akci oproti běžné činnosti vyčíslila na 465 tisíc korun,“ sdělil ve středu médiím ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Obdivuji policisty, že s těmi útočícími demonstranty zacházeli tak ohleduplně.
Primátor Ostravy

Dodal, že právní odbor magistrátu nyní pracuje na tom, aby se město připojilo k žalobě na lidi, kteří škody způsobili. „Pokud budou usvědčeni u soudu, tak by určitou část těchto nákladů měli nést. Je to důležité i z hlediska výchovného, nelze přece jen tak beztrestně rozbíjet cizí majetek a nechat si to zaplatit někým jiným,“ upozornil dále ostravský primátor.

Ostrava se chystá na další demonstrace

Podle Kajnara se město ze sobotní demonstrace a pochodu, který se zvrhl v pouliční válku, něčemu přiučilo. „Při další demonstraci plánujeme například odvézt kontejnery ze čtvrti, kam by se radikálové mohli rozběhnout a rozbíjet je. Ale i to nás něco bude stát,“ uvedl primátor a podotkl, že takový střet a brutální útok zažil naposledy v roce 1989.

„Proto nevím, jak je obvyklé, aby policie v takovéto situaci reagovala. Nemohu tudíž hodnotit sobotní zásah policie v Ostravě. Nicméně za sebe mohu říct, že obdivuji policisty, že s těmi útočícími demonstranty zacházeli tak ohleduplně,“ shrnul Kajnar.

V září na demonstraci neonacistů v Ostravě-Jihu plánuje město nasadit veškeré volné síly městské policie. „Musíme zabránit škodám na majetku a násilným činům,“ zdůraznil primátor.

Při sobotním řádění radikálů v Ostravě bylo zraněno 21 policistů a čtyři demonstranti. Policie již obvinila z výtržnictví a násilí proti úřední osobě tři zadržené radikály, kterým hrozí vězení od tří do šesti let. Zatkla jich však v sobotu celkem 62. Nyní se zpracovává velmi rozsáhlý obrazový materiál a pokračuje v dalším šetření sobotní události.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám