Hlavní obsah

Manželské páry ze Slovenska plenily v Česku, vykradly i klášter jeptišek

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprosto bez skrupulí si vybíral místa k vykradení osmatřicetiletý Slovák, kterého v těchto dnech zadržela zásahová jednotka na dálnici D1. Na svém kontě má minimálně deset vloupání, mezi vykradenými objekty je i klášter jeptišek na Brněnsku, jinak se zaměřoval na domovy důchodců a ústavy pro postižené. Škoda se zatím vyšplhala na milión korun, podobný rukopis ale nese dalších 120 vloupání po celé republice.

Foto: Policie ČR

Nářadí, které zadržený Slovák při vloupáních používal.

Článek

Slovák do akce vyrážel společně se svou manželkou a dalším manželským párem, kterým se podařilo zmizet na Slovensko. „Napřed si pečlivě vytipovali objekt a pak šli přes okno většinou do kanceláře. Kvůli pachovým stopám sypal na parapet pepř, pak do toho stoupl botami a dál se pohyboval po objektu, zatímco jeho kumpáni venku hlídali,“ řekla kriminalistka Alena Knotková.

Zadržení zloděje zásahovou jednotkouVideo: Policie ČR

Při tipování si zjistili, jak je objekt zabezpečen, zda jsou tam čidla nebo sirény. Když šli do akce, sirény zastříkali montážní pěnou a čidla zakryli krabicemi. „Zadržený muž byl obratným lezcem a problém pro něj nebyl ani se vyšplhat do patra po hromosvodu. Na místě okamžitě hledali trezor, když ho nenašli, okamžitě se přesunuli do jiného domova důchodců, takže za noc byli schopni vybrat třeba čtyři objekty,“ dodala Knotková.

Koupili dům i auta

Takto řádili nejen na jižní Moravě, ale také na Olomoucku, Semilsku nebo v okolí Vrchlabí. Peníze investovali do koupě domu a pozemku, nakoupili si taky dvě auta.

„Vždycky když se vrátili domů na Slovensko z úspěšného lupu, sezvali příbuzné a třeba tři dny slavili. Muž byl navíc závislý na pervitinu a část peněz prohrál i na automatech,“ přidal kriminalista Aleš Peška. Pro podobné akce už si ledasco odseděli i na Slovensku a v Maďarsku. Hlavnímu pachateli, který už sedí ve vazbě, hrozí až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám