Hlavní obsah

Ze žárlivosti zapálil v Plzni hernu a střílel na ulici. Hrozí mu 18 let vězení

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jako „blbý nápad” v úterý označil 40letý David Majer před Krajským soudem v Plzni svůj čin z loňského prosince. Tehdy ozbrojený pistolí a s kuklou na hlavě vnikl do herny na náměstí Republiky v Plzni, kde rozlil benzín a škrtl zapalovačem.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný David Majer před Krajským soudem v Plzni.

Článek

Provozovatele herny přitom Majer dobře znal. Mezi sebou si běžně půjčovali peníze, patřili také mezi členy gangu, který v Plzni přepadával banky. Osudovou noc měl ale Majer svého známého důvod nenávidět. Tedy alespoň podle úterní výpovědi. Od kamaráda se totiž dozvěděl, že se šéf herny vyspal s jeho přítelkyní.

Dva varovné výstřely

„Byl jsem v šoku. Půjčil jsem si kanystr s benzínem a pistoli, vzal si kuklu a vydal se do herny. Tam jsem vypl pojistky a všem řekl, aby vypadli. V kanceláři jsem založil požár a běžel pryč směrem k hotelu Continental,“ popsal u soudu Majer.

Po chvíli si všiml, že jej pronásleduje trojice mužů, kterou se rozhodl zastrašit dvěma varovnými výstřely do vzduchu. Majerův útěk skončil až u parkovacího domu Rychtářka, kde si na něho počíhali policisté.

Stejně incident popsala svědkyně, která osudové noci pracovala za barem. „Vypadl proud, tak jsem si vzala klíče a šla se podívat na pojistky,“ uvedla s tím, že si všimla přicházející mužské postavy. „Když prošel kolem, někdo zakřičel, že má kuklu,“ pokračovala. Všichni přítomní se prý domnívali, že jde o přepadení, a o požáru se dozvěděli až po příjezdu policie.

Hrozí mu osmnáct let

Podle státní zástupkyně se Majer dopustil vydírání, poškození cizí věci, nedovoleného ozbrojování a výtržnictví. Soudkyně navíc upozornila, že jeho jednání může být klasifikováno jako pokus o vraždu. Sazba se v takovém případě pohybuje mezi deseti až osmnácti lety vězení.

Škoda, kterou obžalovaný založením požáru napáchal, přesahuje dva milióny korun. Majer byl v minulosti osmkrát trestán za krádeže, čtyřikrát byl za mřížemi. U soudu ale nezapomněl podotknout, že se jednalo o nenásilnou trestnou činnost.

„Paní soudkyně, nežil jsem v životě nejlíp, ale nejsem idiot, abych střílel po lidech,“ hájil se muž, který si v minulosti přivydělával na stavbách. Se šéfem herny už je prý zase zadobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám