Hlavní obsah

Polil záchranáře hořícím olejem, u soudu dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Čtyřiadvacetiletý Pavel Nový z Plzně loni v červenci vyhodil z okna bytu hrnec s olejem, který mu doma při vaření začal hořet. Jenže na ulici byl v tu chvíli záchranář Martin Brejcha. Z okna se valil dým a on chtěl zjistit, jestli se neděje něco vážného. Za způsobené vážné popáleniny dostal Nový roční podmínku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Martina Brejchu olej popálil tak, že musel podstoupit 11 operací. Podle středečního rozhodnutí soudu mu má také Pavel Nový za těžkou újmu na zdraví zaplatit odškodné 176 tisíc korun.

Verdikt zatím není pravomocný, žalobce i obhájkyně se vyjádří až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

„Při přípravě oběda postavil na hořící sporák hrnec s olejem a nechal ho bez dozoru, přičemž došlo k přehřátí oleje a k následnému vzplanutí. Hrnec s hořícím olejem poté vyhodil z okna ven, aniž se dostatečně přesvědčil o situaci pod oknem, kde se v té chvíli nacházel poškozený,“ uvedla samosoudkyně Lenka Prýcová.

Brejcha tehdy doběhl k oknu bytu v přízemí a zastavil se asi půl metru od něj.

„Viděl jsem hořící kouli a nějakou postavu, která tam u toho stojí. Než jsem na tu situaci mohl nějak zareagovat, ozval se výkřik a ohnivá koule letěla ven přímo na mě. Stačil jsem se jen instinktivně sehnout. Celé tělo se mi rozpálilo a hrozně to syčelo. Okamžitě jsem si lehnul na zem a začal válet sudy, abych se uhasil. Přitom jsem se snažil mobilem vytočit tísňovou linku,“ popisoval u soudu Brejcha, který je profesí záchranář.

Odskočil si na malou

Nový se u soudu hájil tím, že hrnec nechal na sporáku bez dozoru jen asi minutu, kdy si šel odskočit na malou.

„Když jsem přišel ze záchodu zpátky do kuchyně, olej v kastrolu už hořel. Sháněl jsem na chodbě domu hasičák, a když jsem ho nenašel, běžel jsem zpátky do bytu. To už z hrnce šlehaly asi metrové plameny. Podíval jsem se nejdřív z okna, jestli tam nikdo není. Pak jsem si omotal ruku utěrkou, čapnul hořící hrnec a upustil ho dolů z okna,“ prohlásil Nový.

Podle soudkyně má ale jeho verze vážné trhliny. „Předně podle vyjádření hasičských expertů je minimální doba ke vznícení potravinového oleje osm minut. Dále pak z charakteru zranění poškozeného je zřejmé, že obžalovaný musel hrnec v podstatě vymrštit ven a ne ho pouze upustit dolů, jak tvrdí,“ vysvětlila Prýcová.

Poukázala také na to, že obžalovaný podle svého vyjádření nesl hořící hrnec od sporáku k oknu velmi pomalu s nataženýma rukama. Nic mu tak nebránilo, aby se ještě předtím, než ho vyhodil ven, podíval, jestli pod oknem nikdo není.

„Spoléhal na to, že tam nikdo nebude. Navíc hrnec hodil do míst, kde se pohybují lidé a v blízkosti je i dětské hřiště,“ upozornila soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám