Hlavní obsah

Potrestaný soudce z Plzně rezignoval na funkci

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský soudce Ladislav Mrzena, který loni v listopadu přišel o čtvrtinu platu jako trest za pracovní pochybení, rezignoval na funkci. Talár oblékne naposledy 30. září. Právu to v úterý potvrdila jeho nadřízená, předsedkyně Okresního soudu Plzeň-sever Iveta Zídková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ta na dvaašedesátiletého soudce podala další kárnou žalobu za prohřešky související rovněž s výkonem funkce soudce. „Z prezidentské kanceláře jsem se dozvěděla, že obdrželi jeho rezignaci ze zdravotních důvodů,“ uvedla Zídková.

Mrzenovi snížil plat kárný senát Nejvyššího soudu v Brně za dvě provinění. Poprvé chyboval, když nedal příkaz k propuštění z vazby muže obviněného z týrání družky. Při vazebním zasedání přijal jeho slib, že se bude dostavovat k jednání a vést řádný život. A protože si státní zástupkyně nepodala stížnost, měl muž odejít volný. Jenže soudce ho nechal odvést zpět do vězení a na pochybení se přišlo až po třech týdnech.

Ve druhém případě se Mrzena podle kárného senátu dopustil pochybení tím, že do písemného vyhotovení rozsudku doplnil údaje, které nesouhlasily s tím, co zaznělo v soudní síni. Poté byl z trestní agendy přeřazen na opatrovnické oddělení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám