Hlavní obsah

Ústecké justici hrozí kvůli povodním kolaps

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecké justici hrozí v nejbližších dnech a možná i týdnech kolaps, protože rozvodněná řeka Labe zaplavila i část budovy krajského soudu, kde ale v areálu sídlí i okresní soud a rovněž krajské i okresní státní zastupitelství.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Řeka Labe se rozlévala 3. června v Přístavní ulici v Ústí nad Labem na hlavní spojnici Praha–Děčín.

Článek

„To ve své podstatě znamená ohrožení chodu justice na Ústecku,“ sdělila v úterý v tiskové zprávě mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Kvůli vyhrocené situaci už se v úterý na ministerstvu konala mimořádná porada vedení úřadu. „Velká voda zasáhla Krajský soud v Ústí n. L. a je pravděpodobné, že jeho provoz ochromí na delší dobu. Labe v Ústí ještě navíc nekulminovalo a už nyní je suterén budovy pod vodou,“ konstatoval ústy své mluvčí ministr Pavel Blažek (ODS).

Proto už prý vyslal na místo svého ekonomického náměstka Radomíra Daňhela a také šéfa Vězeňské služby ČR Petra Dohnala, aby v Ústí dohodli případnou pomoc vedení resortu.

„Snahou bude minimalizovat škody způsobené povodní, ale i zajistit náhradní prostory, aby chod soudu nebyl paralyzován déle, než je nezbytné,“ doplnila mluvčí Čechová.

Když stoupne voda, nedostanou se dovnitř

„Zatím máme zaplavený suterén, ale ten jsme stihli vyklidit, takže žádné spisy nebyly zničeny. Pokud ale voda v Labi přesáhne hranici 11 metrů, tak to bude špatné, to chytne celé přízemí, a tedy celý náš obchodní úsek soudu včetně jednacích síní,“ neskrýval velké obavy šéf Krajského soudu v Ústí Milan Kohoutek.

V budově soudu všichni, kdo mohli, podle něj pracovali celé dopoledne, v odpoledních hodinách by se za nimi měl přijet podívat osobně ministr spravedlnosti Blažek, řekl Právu Kohoutek.

Doplnil, že kvůli hrozbě zatopení bylo vyklizeno i zmíněné přízemí, nicméně pokud do něj dorazí voda z vylitého Labe, kolaps prý skutečně nastane.

„Nebudeme pak moct jít do budovy, což je hlavní problém. Museli bychom čekat na statika, a pokud se kontaminovaná voda dostane do přízemí, tak tam nebudeme moci lidi pustit do doby, než provedeme sanaci,“ popsal možný krizový scénář Kohoutek. V takovém případě by soud využil nějaké náhradní prostory, aby mohla probíhat jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám