Hlavní obsah

Další oběť metanolu: Na otravu zemřela žena v nemocnici na Karvinsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V nemocnici v Orlové na Karvinsku v pátek zemřela 56letá žena, která byla od 20. března hospitalizována po otravě metanolem. Jde tak zřejmě o 25. oběť otráveného alkoholu v kraji. Úmrtí ženy potvrdila moravskoslezská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. V celé republice zemřely od vypuknutí aféry loni v září více než čtyři desítky lidí.

Foto: Policie ČR

Při domovních prohlídkách kriminalisté zabavili velké množství jedovatého alkoholu. Ilustrační foto

Článek

Již po přijetí pacientky lékaři uvedli, že měla v krvi velké množství metanolu, takže nemohou předpovědět vývoj jejího stavu. Množství jedovatých látek se lékařům sice podařilo výrazně snížit, ale žena byla stále ve vážném stavu, až v pátek otravě podlehla.

"Kriminalisté v průběhu prověřování zajistili několik litrů alkoholu, který byl v domácnosti poškozené. Alkohol, který měla žena požívat, měl být v domácnosti k dispozici několik měsíců," uvedla Holčáková. "Pořízen měl být v posledních měsících roku 2012, mělo jít tedy tzv. o staré zásoby. Lahve nebyly označeny konkrétními etiketami, jen nápisy druhu alkoholu," dodala. Podle ní však příčinu smrti ženy musí potvrdit ještě pitva.

Od loňského podzimu zemřely v ČR po vypití nekvalitního a většinou zřejmě nelegálně vyrobeného alkoholu více než čtyři desítky lidí. Poškozených, kteří požili otrávený alkohol, je přes 120. Policie v případu stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Letošní otravy metanolem už bude policie vyšetřovat zvlášť mimo hlavní část kauzy.

Policie stále varuje, aby lidé při konzumaci alkoholu byli opatrní. Vyhnout by se měli například dopíjení starých zásob nebo pití alkoholu neznámého původu, který není řádně označeny kolky.

Reklama

Výběr článků

Načítám