Hlavní obsah

Falešný policista vybral na pokutách 19 tisíc, než ho chytili praví kolegové

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo
Aktualizováno

Byl bez zaměstnání a nedostávalo se mu peněz. Navíc se mu líbila práce policistů, tak si otevřel podivnou živnost samozvaného strážce pořádku. Pronásledoval a pokutoval spěchající polské řidiče až do doby, než mu živnost pokazili skuteční policisté. Podle nich na pokutách podvodně vybral asi 19 000 korun, za což mu hrozí až dva roky za mřížemi.

Falešný policista vybral na pokutách 19 tisícVideo: Policie ČR

 
Článek

Třiadvacetiletého mladíka ze Znojemska chytili policisté 24. března večer, když na silnici ze Znojma do Pohořelic smlouval s polským řidičem o výši pokuty. „Máme doloženo pět případů, kdy přinutil polské řidiče k zastavení a pak od nich vymáhal zaplacení pokuty až do výše 600 euro. O výšce postihu byl přitom ochotný smlouvat. Ke čtyřem z nich se přiznal,“ řekl Petr Bednařík ze znojemského územního odboru policie ČR.

Mladík do akce vyjížděl zásadně ve večerních hodinách ve své civilní octavii combi, do které za přední sklo umístil panel modrých stroboskopických diod, jaké používají i civilní vozy policie. Ten mu pomáhal spěchající řidiče zastavit.

Oblečen byl do černého policejního trička a příslušnost k policii prokazoval odznakem městské policie, který si pořídil na internetu. Spoléhal na to, že Poláci nebudou dělat problémy, rychle zaplatí pokutu a zase zmizí. V pěti případech ale měli pokutovaní řidiči podezření a obrátili se na policii.

Když chtěli řidiči potvrzení mladík ujel

A není divu, že se jim něco nezdálo. „Když mladíka požádali o vydání stvrzenky o pokutě, řekl, že to není problém. Pak ale nasedl do auta a ujel,“ připomněl vedoucí znojemského územního odboru Mojmír Březík. „V pěti oznámených případech jsme měli od poškozených jen strohé informace k podobě mladíka a fragmenty registrační značky. Přesto jsme se k němu dopracovali,“ prozradil policista Marcel Med.

Když 24. března vyrazil mladík zase vydělávat, v terénu už byli i policisté. I když podrobnosti tají, jeli zřejmě najisto a číhali, kde se jejich falešný kolega vynoří, aby obral o peníze Poláky, směřující do Rakouska a Itálie za prací. Dočkali se a chytili jej přímo při činu. „Byl natolik překvapený, že se nezmohl na odpor,“ uvedl Březík.

Policisté získali diodový stroboskop, odznak městské policie, nášivku republikové policie a policejní tričko, které bylo základem živnosti samozvaného hlídače silnice.

Podle vedoucího znojemské policie není tento případ častý, není ale ani ojedinělý. Ve Znojmě měli podobný v roce 2009. Dvaadvacetiletý mladík jezdil v octavii, kde měl profesionálně instalovaný modrý policejní maják a výstražnou sirénu. Vozil zastavovací terč a pouta. Měl padělaný průkaz strážníka městské policie, sirénu a maják měl na základě padělaného dokladu zapsané v technickém průkazu. „Mám-li porovnat oba případy, pak ten předchozí pachatel měl vše dokonalejší,“ porovnal kauzy Březík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám