Hlavní obsah

Soud potvrdil ženě 16 let vězení za vraždu novorozené holčičky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě v úterý vynesl už podruhé verdikt v kauze sedmadvacetileté Romany Pitrové z Frenštátu pod Radhoštěm, obžalované z vraždy čerstvě narozené dcerky. Letos v květnu poslal ženu na 16 let do vězení za zvlášť závažný zločin vraždy, odvolací soud ale rozsudek zrušil a vrátil případ k novému posouzení psychického stavu ženy po porodu. Krajský soud přesto na přísné právní kvalifikaci trvá a ženě v úterý opět vyměřil 16 let za mřížemi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Romana Pitrová v soudní síni

Článek

Verdikt ani tentokrát není pravomocný, Pitrová i napodruhé zvažuje odvolání. Státní zástupkyně s rozsudkem souhlasí a odvolávat se nechce. „Může nám být líto obžalované, ale neměli bychom zapomínat na to, že naprosto zbytečně zhatila život mladého člověka,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Romana Pitrová podle názoru krajského soudu těhotenství tajila a plánovala, že se dítěte zbaví. Dítě, které se narodilo na záchodě, těsně po porodu pohodila na zahradě domu svých rodičů. Do úst mu vložila roubík a kolem krku omotala pupeční šňůru. Dítě se udusilo.

Za pár dnů Pitrová odcestovala s přítelem do Chorvatska na dovolenou, jako by se nic nestalo. Mrtvola holčičky se mezitím našla a mladou ženu po návratu z dovolené zatkla policie. Podle Vrchního soudu v Olomouci, který první rozsudek letos v létě zrušil, soud první instance nedostatečně vyhodnotil některé okolnosti případu, především psychický stav ženy po porodu.

Podle odvolacího soudu není žádných pochybností, že Pitrová dítě zavraždila, hlavní otázkou však byla právní kvalifikace. Obhajoba navrhovala překvalifikovat skutek na trestný čin vraždy novorozeného dítěte matkou s daleko nižší trestní sazbou.

Vražda šokovala okolí

Soud proto nyní musel ve druhém kole vyslechnout několik lidí, například lékaře, se kterými byla Pitrová v kontaktu před porodem, a další svědky.

Vražda v minulém roce šokovala veřejnost ve Frenštátě. Romanu všichni považovali za velmi slušnou a kultivovanou ženu, která po maturitě pracovala jako recepční na městském úřadě. Se svým přítelem měla čtyřletý vážný vztah, společně plánovali rodinu a zařizovali si dům. Působili dojmem šťastného zamilovaného páru. Nikdo proto nevěří, že by dítě chtěla zabít.

Pitrová se kriminalistům k vraždě přiznala. Řekla, že o svém těhotenství vůbec nevěděla. „Nepociťovala jsem nevolnosti ani jiné příznaky. Nepozorovala jsem ani, že by se mi zvětšovalo břicho. Nosila jsem běžné oblečení a všichni mi tvrdili, že jsem zhubla,“ hájila se.

Reklama

Výběr článků

Načítám