Hlavní obsah

Za zbití a zapálení bezdomovce padlo 6 a 3,5 roku

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský soud v Brně ve středu poslal dva mladíky do vězení za to, že loni v srpnu bezdůvodně napadli bezdomovce. Muže pomočili, zbili a zapálili nedaleko brněnského vlakového nádraží. Muž následně zemřel. Jednadvacetiletý Jan Fabián dostal šest let a jeho o tři roky mladší kamarád pak 3,5 roku.

Článek

"Soud má za jednoznačně prokázané, že ho oba nejméně čtyřikrát napadli kopáním do hrudníku a hlavy, čímž mu způsobili těžká zranění. U napadeného to vyvolalo masivní krvácení a příčinou smrti pak bylo vdechnutí krve do plic. Navíc Fabián zbitému muži zapaloval vousy a házel po něm hořící zápalky. Takovéto brutální jednání nepatří do žádné civilizované společnosti," uvedla předsedkyně senátu Hana Zoubková.

Po ponižování ubili bezdomovce k smrti

K brutálnímu útoku došlo loni 6. srpna, kdy se skupina opilých mladíků vracela ze zábavy. Nejprve kolem ležícího bezdomovce v ulici Úzká jen prošli, později se však někteří od skupiny odtrhli a bezdomovce pomočili.

Poslední dva, Jan Fabián a jeho tehdy 17letý kamarád, ho však nejen pomočili, ale také zbili. Přitom měli radost, že mají převahu a opilý bezdomovec se jim neubrání. Fabián při své výpovědi uvedl, že bezdomovce snad jednou kopl do hrudníku, ale kopnutí nebylo tak zlé.

"Přišel jsem pomalu k lavičce, kde kamarád mlátil toho muže. Přidal jsem se a kopl ho do hrudníku. On zvedl hlavu a tak jsem mu ji přitlačil nohou k lavičce. Nevím proč, ale pak jsem vytáhl krabičku zápalek a chtěl jsem mu seškvařit vousy," přiznal Fabián.

Jeho kamarád, student gymnázia, nepřiznal, že by se na útoku nějak podílel, ale tvrdil, že pouze přihlížel. "Přiznávám, že jsem ho botou přitlačil k opěradlu lavičky, ale nijak jsem na něj neútočil. Nevím, jak se mi na botu dostala jeho krev," uvedl mladík.

Bezdomovci nikdo nepomohl

Podle znalců však prošel bezdomovec těžkým bitím, protože měl nejen popálené tělo, jak se na něm vznítil oděv, ale utrpěl i těžké poranění hrudníku, mozku, plic a zlomeniny nosu.

Veškerá zranění by však nevedla ke smrti, kdyby mu někdo poskytl i třeba jen laickou pomoc. To se však nestalo, i když Fabián nakonec volal sanitku. To však bylo až v době, kdy hořící bezdomovec umíral.

Rozsudek ještě není pravomocný, protože Fabián i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Druhý obžalovaný, který pochází z dobře situované rodiny, se na místě odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. On i jeho dva obhájci mají totiž za to, že by mu soud měl uložit jen výchovný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezdomovec byl před zapálením brutálně zbit

Pětapadesátiletý muž z Vyškovska, jehož hořící tělo našli v noci na středu brněnští policisté, byl podle výsledků pitvy ubit tupým předmětem a poté zapálen....

Policie: Bezdomovce zavraždili opilí mladíci

Středeční vraždu 55letého bezdomovce v Brně mají podle policie na svědomí dva mladíci ve věku 17 a 20 let. Muže napadli u nádraží, kde ho nejprve brutálně...

Výběr článků

Načítám