Hlavní obsah

Pohlavně zneužil dvě děti, soud mu potvrdil 10 let za mřížemi

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Na deset let do vězení se zvýšenou ostrahou za znásilnění nezletilých a vydírání poslal Krajský soud v Ostravě čtyřiatřicetiletého Slováka Štefana Chudého. O trestu rozhodoval ostravský soud už podruhé. I loni v červenci poslal muže za stejné skutky na 10 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Chudý se proti výši trestu odvolal a Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil.

Pohlavně zneužil dvě děti, soud mu potvrdil deset let za mřížemiVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Chudý znovu před soudem odmítl, že by děti s nožem v ruce znásilnil a vyhrožoval jim zabitím. „Chtěl bych všechno říct, když se tady o mě mluví taková hovna,“ pošeptal obhájkyni Janě Barvíkové, krátce před tím, než se proti trestu opět odvolal.

„Pachová identifikace byla dělaná dříve, než byly odebrané oděvy od těch dětí. Takže nevím, jak může soud vycházet z toho, že pachová identifikace je usvědčujícím důkazem,“ doplnila obhájkyně.

Soudce Roman Raab při zdůvodnění rozsudku podal vysvětlení i k šesti okruhům souvisejícím s identifikací pachatele, kvůli kterým Vrchní soud původní rozsudek zrušil.

„Pachová stopa je důkazem, který zapadá do celého kontextu důkazů,“ poznamenal soudce, který původní trest potvrdil. S jeho výší souhlasila i státní zástupkyně Brigita Bilíková. „V podstatě je ten trest v intencích mého návrhu, vzdala jsem se práva odvolání, s výsledkem jsem spokojena,“ potvrdila.

Děti násilníka popsaly

Událost se stala 8. ledna 2010 v Orlové-Lutyni kolem 19. hodiny. Tehdy devítiletý chlapec a sedmileté děvčátko sáňkovali. Chudý je chytil pod svahem, s loveckým nožem v ruce povalil dívenku na zem a chlapci nařídil, aby si lehl. Holčičku částečně obnažil, osahával ji na prsou a v rozkroku, líbal na ústech, do nichž jí vsouval i jazyk. Děti přinutil, aby se líbaly, on líbal jejich genitálie a přinutil chlapce i dívku, aby ho orálně uspokojovali. Oběma dětem navíc vyhrožoval, že pokud něco řeknou, zabije je i jejich rodiny.

I když si Chudý kryl obličej šátkem, děti, i přes posttraumatickou stresovou poruchu, násilníka popsaly. Policisté ho zadrželi sedm měsíců po činu. Ze znásilnění ho usvědčily pachové stopy a DNA, kterou zanechal na oblečení i tělech školáků. Chudý s rozsudkem nesouhlasil. Vrchní soud jeho námitkám částečně vyhověl a uvedl, že vynesení rozsudku Krajským soudem v Ostravě bylo předčasné a že se krajský soud nedostatečně vypořádal s některými argumenty obhajoby, které je nutné důkladně prověřit.

Případ zkomplikovalo úmrtí soudce Studničky

Podle krajského soudu měl Chudý výrazný sklon k násilné i sexuálně motivované trestné činnosti už v minulosti. V letech 2000 až 2006 byl na Slovensku odsouzen za omezování osobní svobody, znásilnění a za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. „V jeho jednání spatřujeme extrémní společenskou škodlivost. Šlo z jeho strany o perverzní praktiky a výrazný zásah do vývoje obou dětí,“ upozornil při vynesení prvního rozsudku soudce Miloslav Studnička.

Právě jeho jméno ale případ komplikuje. Studnička byl totiž letos 9. července nalezen mrtvý ve svém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Případ stále vyšetřuje policie, nejpravděpodobnější verzí však je, že soudce spáchal sebevraždu nebo nešťastnou náhodou utrpěl zranění na krku a začal silně krvácet. Příčinou smrti byla embolie jako následek krvácení a následná zástava srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám