Hlavní obsah

Lupič ukradl ze sanitky ostravských záchranářů speciální navigaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ranní výjezd ostravských záchranářů poznamenalo v sobotu v Ostravě vyloupení zásahového vozidla. Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla přitom nejde zdaleka o ojedinělý případ. V minulosti došlo nejen ke krádežím vybavení samotných sanitek, ale například také osobních věcí záchranářů – dokladů, platebních karet a podobně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Posádka rychlé zdravotnické pomoci vyjela k ošetření mladé ženy se zdravotními obtížemi gynekologického charakteru. Záchranáři po příjezdu před dům odešli i se vším potřebným vybavením do bytu ve čtvrtém patře a věnovali plnou pozornost a péči pacientce," informoval Humpl.

Sanitní vozidlo zůstalo zatím stát uzamčené na ulici. V době, kdy posádka uvnitř poskytovala ženě pomoc, uslyšela z ulice řinčení rozbitého skla. Z okna bytu záchranáři uviděli muže, který se předním oknem spolujezdce vloupal do prostoru kabiny jejich vozidla.

"Cynický zloděj dobře věděl, do jakého vozidla se dobývá, neboť se jednalo o zásahový automobil Volkswagen Transporter v klasickém žlutém provedení záchranné služby s majáky," upřesnil Humpl.

Odcizené zařízení je nepoužitelné

Pachatel odcizil nestandardní navigační jednotku s operačním systémem a služební notebook. Záchranáři z okna jen bezmocně sledovali, jak vzápětí nasedá do automobilu a odjíždí z místa pryč.

"Pro pacientku bylo nutno následně přivolat další sanitní vozidlo, zatímco poškozená posádka musela vyčkat na příjezd policistů," doplnil Humpl.

Přesná výše škody  dosud nebyla přesně vyčíslena. U vybavení jde o částku okolo padesáti tisíc, na vozidle pak do deseti tisíc korun. Lze tedy předpokládat, že celková škoda bude zhruba šedesát tisíc korun. Automobil musel být pochopitelně dočasně vyřazen z provozu a bude předán do servisu. Po dobu dalších dnů jej bude nutno nahradit záložním vozidlem.

Odcizené zařízení je zčásti prakticky nepoužitelné pro běžné použití a po krádeži bylo ihned zablokováno. Dále je tedy v podstatě neprodejné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám