Hlavní obsah

Expolicista zmlátil přítelkyni, umírala celý den. Dostal devět let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Boží mlýny možná opravdu melou. Alespoň v případu bývalého policisty Radka Mrkose to tak může vypadat. Muž před více jak rokem zbil v jednom z bytů v Kuřimi na Brněnsku svou přítelkyni, která následně v bolestech celý den umírala. Za pár měsíců už ale sám poznával bezmoc, když po úrazu skončil na invalidním vozíku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Mrkos k soudu přijel na invalidním vozíku.

Článek

Nyní vymění Radek Mrkos rehabilitační ústav za vězení, brněnský Krajský soud ho totiž v úterý poslal na devět let za mříže za těžké ublížení na zdraví.

Soužití jednačtyřicetiletého Mrkose s jeho o sedm let starší přítelkyní nebylo bezproblémové. Týden před Vánoci v roce 2010 se v bytě strhla hádka kvůli vypitému vínu. „Byla hodně opilá a napadala mě, já jsem se jen bránil a strčil sem do ní,“ nabídl svou verzi soudu Mrkos.

Podle státní zástupkyně byl ale expolicistův útok o poznání silnější. „Ženu opakovaně udeřil do hlavy a pak ji kopal do hrudníku. Napadená utrpěla zlomeninu hrudní kosti a žeber, roztržení pohrudnice s následným kolapsem plíce,“ prohlásila žalobkyně.

Po celé události Mrkos podle svých slov usnul, a když se ráno probudil, přítelkyně prý byla pryč. Svědci ji pak viděli sedět druhý den na nádraží v Kuřimi, odkud se vydala k domu své matky. Tam už ale nedošla, zkolabovala na ulici, kde ji našla sousedka. Protože si myslela, že je žena opilá, zalarmovala jejího syna. Ten už k matce doběhl, když nedýchala, ještě zavolal záchranáře, ale ani ti už ženě nedokázali pomoci.

„Obžalovanému lze věřit, že byl fyzicky napaden od své družky, z jeho strany ale následně nemohlo jít o nutnou obranu, ta totiž nemůže být zcela nepřiměřená útoku. Obžalovaný byl vyšší, těžší, navíc roky trénovaný jako policista ovládající bojové umění. Nebylo jeho úmyslem ji těžce zranit, ale musel být srozuměn s tím, že se to může stát,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Miloš Žďárský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám