Hlavní obsah

V Jeseníkách se těžce zranil patnáctiletý snowboardista

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctiletého milovníka snowboardu musel kvůli těžkému zranění ve čtvrtek krátce po poledni ze Starého Města pod Sněžníkem transportovat vrtulník.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ochranná přilba zřejmě chlapci zachránila život.

Článek

„Když náš záchranář dorazil na místo nehody do lyžařského střediska Paprsek, zjistil, že chlapec upadl během jízdy na snowboardu. Podle svědků nehody, kteří zavolali Horskou službu, byl mimo jiné po pádu několik minut v bezvědomí. Podle všech příznaků utrpěl těžký otřes mozku i přesto, že měl přilbu,“ řekl Právu k nehodě náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Právě ochranná přilba podle něj zřejmě chlapce uchránila od mnohem těžšího zranění a možná mu i zachránila život. Přivolaný záchranář mladíka ošetřil a vzhledem k charakteru poranění povolal vrtulník Letecké záchranné služby z Olomouce. Ten pak zraněného transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

Podle statistik Horské služby Jeseníky se jednalo za poslední týden již o třetí případ, kdy v oblasti Starého Města pod Sněžníkem musela u těžkých zranění lyžaře zasahovat posádka vrtulníku LZS.

„V Jeseníkách jsou v tuto dobu ideální podmínky pro lyže i snowboardy. Všichni na sjezdových tratích by ale v žádném případě neměli jezdit riskantně a nad rámec svých schopností. Rozhodně by měli dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ varoval Klimeš s tím, že zmíněné Desatero najdou návštěvníci hor na webové adrese www.hscr.cz.                                      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám