Hlavní obsah

Na cestě pro uprchlou dívku z výchovného ústavu usmrtili chodce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve výchovném ústavu v Černovicích u Pelhřimova zazvonil ve středu odpoledne telefon. „Tady je policejní služebna Nýrsko, máte u nás chovankyni, která byla na útěku. Přijeďte si pro ni,“ ozvalo se ze sluchátka. Do auta nasedl řidič s vychovatelem a vyrazili do městečka v Pošumaví vzdáleného dvě stě kilometrů. Tam naložili patnáctiletou Sandru a pospíchali zpátky.

Článek

Jejich cesta skončila po necelých deseti kilometrech. Řidič si na poslední chvíli všiml chodce, kráčejícího u krajnice. Vyhnout se už nestačil. Následek střetu byl tragický, 63letý chodec zemřel při transportu do nemocnice.

„Jsme z toho špatní. Tohle se stane řidiči, který patří k těm nejspolehlivějším zaměstnancům. Pracuje u nás léta a nikdy žádnou nehodu neměl,“ řekl ředitel černovického ústavu Josef Michálek. Je ale připraven i na to, že bude muset zaměstnance propustit.

„Pokud ho za to odsoudí, tak mi nic jiného nezbývá. Uvidíme, jak dopadne vyšetřování. Zatím nic bližšího o nehodě nevím. Řidič mi řekl, co se stalo, s tím, že se mi policie ozve,“ dodal.

Pro chovance si musí dojet

Patnáctiletá dívka byla v pátrání od 7. ledna, kdy se nevrátila z vycházky. Policie ji našla u její matky v Chuděníně. Ústavní výchovu má nařízenu domažlickým okresním soudem.

„Pro útěkáře si jezdíme v průměru tak jednou do měsíce. Dříve měla policie povinnost zadržené uprchlíky dopravit do nejbližšího diagnostického ústavu. To teď ale padlo, zákon nám nyní nařizuje, že si pro svého chovance musíme neprodleně dojet sami,“ konstatoval Michálek.

Zmiňovanou nehodu, která se stala kolem sedmé večer, vyšetřuje klatovská dopravní policie.

„Čtyřiapadesátiletý řidič vozidla Škoda Yetti jel ve směru od Nýrska na Klatovy. U obce Novákovice uviděl před míjením se s protijedoucím vozidlem při pravém okraji komunikace chodce, do kterého přední částí vozu narazil. Muže náraz vymrštil do příkopu. Utrpěl zranění, kterým při převozu vrtulníkem do nemocnice podlehl,“ popsala událost policistka Dana Ladmanová.

Přesná příčina smrti bude známa po soudní pitvě. Nikdo zatím obviněn nebyl. „Vyhodnocujeme všechny okolnosti. Poté rozhodneme o dalším postupu,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám