Hlavní obsah

Mladý schizofrenik zemřel bez cizího zavinění

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín
Aktualizováno

Pitva 26letého Roma z Děčína prokázala, že mladík zemřel přirozenou smrtí bez cizího zavinění. Definitivní závěry pitvy bude podle děčínského mluvčího policie Vojtěcha Haňky možno formulovat po ukončení odborné toxikologické expertízy. Mladík, který byl schizofrenikem, měl na konci listopadu záchvat agresivity, při němž ho museli pacifikovat policisté, o několik dní později zemřel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Z pohledu lékařského se jedná o smrt přirozenou, nebyly zjištěny žádné známky, které by svědčily o konání druhé osoby.“ Uvádí se v předběžné pitevní zprávě.

Na případ upozornil server Romea.cz, na který se obrátila rodina zesnulého. Muž prý míval záchvaty agresivity často a rodiče při nich volali záchrannou službu. Zdravotníkům se ho ale tentokrát nepodařilo uklidnit a dát mu tišící injekci, ozbrojen nožem se bránil lékaři i policistům. Rodina se domnívá, že policie mohla použít nepřiměřeného násilí a dokonce i paralyzér.

„I vzhledem k tomu, že se jednalo o zákrok proti nemocné osobě, volili muži zákona mírnější metody, jako štít, pouta, hmaty a chvaty, přičemž osobu zpacifikovali, aniž by museli použít důraznější prostředky. V žádném případě nebylo použito slzného plynu, ani elektrického paralyzéru. Nadřízení zákrok svých policistů vyhodnotili jako adekvátní a profesionální,“ dodal Haňka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám