Hlavní obsah

Člen policejní chobotnice už v září stane před soudem

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do případu někdejších brněnských policistů a jejich kumpánů, kteří měli dlouhé roky ovlivňovat vyšetřování a vydírat podnikatele, může být zapleteno ještě více lidí. Svědčí o tom případ expolicisty a někdejšího advokátního koncipienta Miloše Almasyho, který je podle detektivů jedním z členů nebezpečné skupiny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Miloš Almasy

Článek

Almasy totiž už na začátku září stane před soudem za podvod. Za celkem 270 tisíc korun měl slibovat ve dvou případech ovlivnění vyšetřovaných kauz na místní hospodářské kriminálce.

Na začátku vyšetřování stála žena obviněná z úvěrového podvodu. Za advokáta si vzala právě Almásyho. „Ten ji řekl, že by její případ mohla vyšetřovatelka za úplatek nějak zařídit. Žena mu pak dala nejprve 120 tisíc a poté 100 tisíc korun,“ potvrdil Právu státní zástupce Jan Petrásek.

K žádnému posunu k lepšímu ve svém případu si ale žena nevšimla, proto se obrátila na policejní inspekci s podezřením, že vyšetřovatelka jen bere peníze a nic pro ni nedělá. Inspekce už pak monitorovala ženiny poslední schůzky s Almásym.

Inspekce podle informací Práva prověřovala možné napojení vyšetřovatelky z brněnské hospodářské kriminálky, která měla podle Almásyho tvrzení ženě za peníze pomoci, důkazy proti ní ale nenalezla.

A protože se nepodařilo prokázat, že by vyšetřovatelka byla skutečně do celého plánu zapojena, byl skutek překvalifikován na podvod. Případ tak předalo Vrchní státní zastupitelství v Praze do Brna na místní městské státní zastupitelství, s kterým na případu pracovali vyšetřovatelé z Ostravy, kteří se na rozdíl od brněnských kolegů nedostali s Almásym za jeho působení u policie do styku.

V případu je přitom namočený i další někdejší detektiv z hospodářské kriminálky, Roman Velecký. Ten měl podle obžaloby s Almásym spolupracovat při přesvědčování o nutnosti úplatku. Podle důvěryhodného zdroje navíc není vyloučeno podezření, že Velecký Almásymu „dohazoval“ lidi, kteří byli vyšetřovaní policií, aby je mohl následně Almásy zastupovat a za peníze jejich kauzy ovlivňovat.

Almásy své klientce nejen že sliboval kauzu zahladit pod koberec, ale také v jiné věci, kde byla žena naopak v pozici poškozené, sliboval za 50 tisíc korun posun ve vyšetřování, které by prý bez finanční injekce mohlo vyšumět do ztracena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám