Hlavní obsah

Válka brněnských profesorů jde do finále

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Představa noblesních filosofů řešících velké otázky světa vzala za své při projednávání případu dvou profesorů Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Před soudem stojí Břetislav Horyna, který podle obžaloby posílal svému kolegovi z katedry filozofie Jaroslavu Hrochovi vulgární a výhružné emaily.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Břetislav Horyna odmítá, že by vulgárními emaily šikanoval svého kolegu.

Článek

Podle státního zástupce Horyna posílal emaily jak ze svého pracovního, tak i domácího počítače. K tomu si měl založit několik adres například pod přezdívkou kodiak.brum, z kterých svého kolegu z katedry údajně bombardoval vulgaritami typu „to by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník“ či „stačí jedna injekce v trolejbuse, celkové ochrnutí, shniješ zaživa“.

Hroch nejprve na anonymní emaily odpovídal, přičemž jejich pisatele tituloval jako „impotentní holohlavé prase“ a podobně. Když však jeden z emailů spatřila i Hrochova žena, která se z toho zhroutila, rozhodl se profesor záležitost oznámit na policii.

Vyšetřovatele dovedli k dalšímu slovutnému profesorovi Horynovi IP adresy počítačů, z kterých byly maily odesílány. Adresy totiž patřily počítačům u Horyny v kanceláři a v jeho domově. „Z těchto počítačů se někdo připojoval na emailové schránky, z kterých odcházely ony emaily,“ vysvětlil u soudu znalec z oboru kybernetika.

„Žil jsem ve strachu, i teď se bojím chodit na pracoviště, když tam není i někdo další,“ prohlásil u soudu Hroch. Podle jeho kolegy Horyny je ale celé obvinění nesmyslné. „Jsem přesvědčen, že s mým počítačem bylo manipulováno. Byla snaha ze mě udělat pachatele. Má celoživotní práce byla znemožněna, mám jen ostudu,“ hořekoval u soudu obviněný Horyna. Verdikt si vyslechne už v pátek, na kdy soud odročil jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám