Hlavní obsah

V Karviné unikal plyn, hasiči evakuovali 30 lidí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Evakuovat tři desítky obyvatel Karviné museli v pátek odpoledne hasiči. Důvodem byl unikající plyn v jednom z domů na Erbenově ulici. Na zápach plynu upozornili nájemníci krátce před 15. hodinou. Odkud uniká, ale nevěděli.

Článek

„Přivolaní hasiči místo úniku zanedlouho nalezli. Plyn unikal z trubky o průměru zhruba osm centimetrů pod hlavním uzávěrem plynu v domě, která sem vedla z veřejného plynového potrubí pod zemí a kolmo nahoru. Fasádu domu právě zateplovala stavební firma,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Díru do trubky podle něj udělal dělník při vrtání otvoru pro hmoždinku, držící zateplovací desky. „Přitom navrtal ve fasádě i plynovou trubku.“ Když ale podle zápachu zjistil, co provedl, odešel z místa „nehody“ bez jakéhokoliv upozornění na unikající plyn.

Po nálezu místa úniku hasiče rozhodli o evakuaci 30 osob z bytů tří vchodů. Nebezpečnou zónu pak označili v okruhu 30 metrů od porušené trubky. „Lidé čekali venku dostatečně daleko na příjezd havarijní čety plynařů. Evakuované vchody hlídala Policie ČR před vstupem osob,“ popsal Kůdela.

Aby hasiči usnadnili plynařům provizorní opravu, obsekali pomocí nejiskřícího nářadí porušenou trubku od cihel. „Plynař potom mohl preventivně omotat trubku kolem porušeného místa vulkanizační páskou,“ vysvětlil s tím, že evakuovaní se do svých domovů vrátili po zhruba půlhodině čekání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám